El PP es replanteja la postura en contra del lloguer turístic a plurifamiliars

El president, Biel Company, afirma que "el mon ha evolucionat" i que "cal obrir el meló"

El PP ha obert un debat intern per replantejar la negativa de la formació a permetre el lloguer turístic en plurifamiliars. “Estem oberts a xerrar-ne obertament en determinades condicions i en d'altre no”, ha explicat el president de la formació, Biel Company, aquest divendres, en roda de premsa.

La formació conservadora no va permetre el lloguer en plurifamiliars en la coneguda com a " Llei Delgado", aprovada el 2012. Ara, una vegada el Govern n'ha aprovat la modificació que obre la possibilitat a que els Consells insulars i l'ajuntament de Palma autoritzin aquesta tipologia, Company diu que “el mon ha anat evolucionant i hem d'obrir el meló”, sense donar més detalls de les “determinades condicions” en les quals estarien oberts a permetre una activitat que van prohibir durant la passada legislatura. Amb tot, ha assegurat que la proposta del partit, que està estudiant la Comissió de Turisme, serà “equilibrada”.

Company tampoc no ha volgut avançar la postura de la formació en el debat d'aprovació del Decret llei que el Govern va aprovar, dia 4 d'agost, per resoldre els dubtes jurídics que havia generat la regulació del lloguer turístic aprovada, pel Parlament, dia 18 de juliol. Pel que fa al sostre de places turístiques anunciat dimarts pel vicepresident, Biel Barceló, Company s'ha mostrat partidari de no posar límits al turisme i ha instat al Govern a "gestionar".

“Qui sap aquí quants de turistes n'hi ha aquí, que hi càpiguen? Ho sap algú? Algú s'ho ha estudiat? Algú de vosaltres ha fet un estudi profund del que hi cap o el que no hi cap? Algú sap si, efectivament, tenim els recursos naturals que ens permetin tenir mantenir aquesta industria així o encara permetre'n més? Jo és que no n'he vist ni un, d'estudi. Jo el que veig és molta gent que xerra i molts de titulars damunt la taula. Un tema tan seriós convé estudiar-lo. I convé no fer-hi demagògia”, ha afirmat.

A favor del turisme i contra la demagògia

Company ha ofert un Pacte d'Estat a favor del turisme al Govern, a qui ha acusat de “no saber gestionar l'èxit com tampoc no van saber gestionar una època de crisi”. “Volem turisme i defensem el turisme. L'hem de defensar a capa i espasa i hem de saber gestionar els excessos”, ha insistit tot reclamant a l'executiu que obri el diàleg. “Seiem. Però sense demagògia”, ha reclamat.

En aquest sentit, ha acusat repetidament els socis del Pacte d'haver estat "demagogs" en algunes afirmacions en contra del turisme, assenyalant directament al vicepresident, Biel Barceló; el coordinador de MÉS per Mallorca, David Abril; i a la secretària política de Podem, Laura Camargo. "El Govern vol els doblers dels turistes", ha dit, en referència a l'Impost de Turisme sostenible, "però sense els turistes". "Això és com voler fer una truita sense trencar els ous", ha afegit.

Tot i les repetides apel·lacions a no emprar la demagògia, Company ha acusat el Govern de "convidar els seus amics perquè desestacionalitzin la nostra principal font d'ingressos", en referència a la protesta d'Arran a un restaurant al Moll Vell de Palma. Quan se li ha demanat que matisés aquesta afirmació ha respòs que "no son gent de centre dreta els que ho han fet". "El Govern fa crides contra el turisme des de fa molt de temps", ha afegit.

Company ha "condemnat fermament" les accions d' Arran i ha lamentat la reacció "tímida" del Govern. "La presidenta, Francina Armengol, no hauria d'estar de vacances. Amb les coses de menjar no es juga", ha conclòs.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF