Publicitat
Publicitat

CONSELLS

El PP rectifica i el finançament insular es revisarà cada dos anys

El PSIB vol 47 milions més per als consells i que s’eixugui el deute

El PP ha presentat quatre esmenes per modificar la llei de finançament de consells que tramita el Parlament. La llei, impulsada pel Govern i pactada amb els consells, preveu un finançament mínim de 254,8 milions d’euros per a les institucions insulars, que es repartiran a partir de variables objectives, com la població. En un principi, aquestes variables s’havien de revisar cada quatre anys, però amb les modificacions introduïdes pels populars el sistema s’haurà de revisar cada dos anys.

Les quatre esmenes dels populars són, d’entrada, les úniques que tenen garanties de prosperar d’entre les 58 que s’hi han presentat en total fins ahir, quan acabava el termini. Entre aquestes 58, s’hi inclouen les esmenes a la totalitat del text que han registrat els dos grups de l’oposició: PSIB i MÉS.

Precisament ahir, el PSIB va voler escenificar una imatge d’unitat dels seus màxims representants a cada illa en contra de la futura llei. A banda de l’esmena que demana la retirada del text, els socialistes plantegen 18 modificacions puntuals més, que, bàsicament, reclamen que el finançament dels consells se situï com a mínim en els nivells de l’any 2010, quan ells presidien el Govern i els consells. I això, segons ells, suposaria que la Comunitat Autònoma hagués d’aportar 47 milions d’euros addicionals als 254,8 milions que rebran, com a mínim, a partir d’enguany.

No és l’única exigència del PSIB, que també vol que la llei fixi el compromís assumit pel Govern i pel Parlament balear de saldar abans de les eleccions de maig de l’any vinent el fort deute que manté encara ara amb les institucions insulars. L’altre gran eix de les esmenes socialistes també cerca evitar per llei que el Govern pugui reclamar als consells les bestretes que s’havien avançat en el passat a compte d’aquest nou sistema de finançament insular.

Unitat del PSIB en contra

La secretària general del PSIB, Francina Armengol, comparegué a la seu del partit amb el diputat Marc Pons i amb els secretaris generals de la formació a cada illa: Sílvia Cano (Mallorca), Vicenç Tur (Menorca), Vicenç Torres (Eivissa) i Margalida Font (Formentera). Els socialistes volien mostrar unitat en contra d’aquesta llei i, alhora, fer evident una oposició contundent. Armengol denuncià que la proposta impulsada pels populars és contrària a l’Estatut, perquè no garanteix el finançament de competències dels consells que són claus, com les de serveis socials. I advertí que s’està perpetrant una altra retallada de drets dels ciutadans.

“Aquesta llei atempta contra les competències que gestionen els consells”, afegí la dirigent socialista, qui anuncià que quan el seu partit torni a governar farà un nou projecte de llei per “fer justícia” a les necessitats dels consells. El diputat socialista, Marc Pons, que és qui duu la qüestió, va criticar que el Govern no hagi cercat el consens amb l’oposició, a diferència del que va fer el Pacte amb la llei anterior, de l’any 2002, i que a més l’estigui tramitant per la via d’urgència, que escurça el debat parlamentari.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF