El PP proposa desmantellar la Direcció General de Transparència

Presenten una esmena per buidar-ne l'estructura i estalviar-se 10 milions

El PP ha presentat aquest dijous les 369 esmenes parcials als pressupostos de 2017. Entre les propostes dels populars, hi ha “buidar l'estructura” de la Direcció General de Transparència. "Les competències de Cultura i Esports podrien repartir-se entre altres conselleries, com Presidència, que a l'únic que es dedica és apagar focs en un pacte descoordinat, mentre que la transparència és una qüestió transversal que no requereix d'una direcció general”, ha justificat la portaveu parlamentària,  Marga Prohens.

El PP creu que amb aquesta mesura es podrien estalviar 10 milions d'euros anuals. “Aquests diners podrien destinar-se a reduir la llista d'espera de la nòmina de dependents, que s'eleva a 4.500 persones, a recuperar el servei PROPER que ha eliminat el Govern o a millorar la partida per a la renda mínima d'inserció, que han reduït un 20%", ha proposat Prohens.

Les esmenes del PP es divideixen en uns altres dos grans apartats: contrareforma fiscal per abaixar els impostos (especialment a les rendes més baixes) i equilibri territorial, amb l'inici del pagament dels 144 milions d'euros que el Govern deu als consells.

En l'àmbit tributari, la principal d'aquestes mesures és la reducció del tram autonòmic de l'IRPF i establir com a deduccions en la declaració de l'IRPF la despesa d'un estudiant que surt de les Illes per estudiar; les despeses d'escolarització de 0-3 anys; les inversions a millorar l'aïllament tèrmic de l'habitatge habitual o els donatius que es lliurin a organitzacions que s'ocupen de persones en risc d'exclusió.

"Amb la reducció en l'IRPF que proposa el PP, una persona que cobra 20.000 euros se n'estalviaria 400 a l'any o una que en guanya 30.000 hauria de pagar 600 euros menys", ha posat com a exemple el diputat Antoni Camps. A més, el portaveu popular d'Economia s'ha referit a altres esmenes referides a la baixada d'altres impostos, com la bonificació del 25% general en la quota de l'impost de patrimoni i la pujada de 700.000 a 800.000 del tram exempt; recuperar la bonificació del 99% sobre la quota en la tributació de l' impost de successions en els casos d'herències entre pares i fills i entre cònjuges; eliminar el tram del tipus impositiu de l'11% en l' impost de transmissions patrimonials, de manera que tributi el mateix la compravenda d'un immoble nou que un de segona mà; la reducció un 25% de l' impost sobre hidrocarburs o l' eliminació de les quatre taxes noves que el Govern vol crear per al 2017 i aplicar una reducció general del 20% a totes les taxes existents.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF