Publicitat
Publicitat

El PP rebutja demanar que es denegui l'indult a Matas

El PP ha intentat que la Cambra expressàs el seu rebuig genèric a l'indult a persones condemnades per corrupció política sense esmentar el cas concret de l'expresident balear

El vot majoritari del PP ha impedit avui que el Parlament balear insti el Govern a denegar l'indult que ha sol·licitat l'expresident de l'executiu autonòmic Jaume Matas, sobre qui pesen dues condemnes per corrupció.

El PP ha intentat que la càmera expressés el seu rebuig genèric a l'indult a persones condemnades per corrupció política sense esmentar el cas concret de Jaume Matas, però MÉS, el grup que havia proposat la iniciativa, s'ha negat a una votació per separat. Per això, el partit que dóna suport al Govern ha optat per votar contra la reforma de la llei que regula l'anul·lació de condemnes.

En la seva iniciativa, MÉS plantejava d'una banda sol·licitar a l'executiu central que no indulti l'expresident, condemnat per tràfic d'influències i suborn, i també reclamar una modificació de la llei perquè els polítics condemnats per delictes de corrupció no es puguin beneficiar d'indults.

El PP ha proposat sobre la marxa que el primer punt fora reemplaçat per una petició genèrica que eviti indultar tots els polítics corruptes fins que no es modifiqui la llei que regula la mesura de gràcia que administra el Govern i ha mantingut una altra esmena prèvia en la qual instava al canvi d'aquesta normativa.

MÉS ha acceptat aquestes esmenes com afegits a la seva proposta i el PP ha demanat que es votés per separat el punt relatiu a Matas, però el grup nacionalista s'ha negat, de manera que els del PP han optat per votar en contra de tota la proposició no de llei per evitar pronunciar-se sobre l'indult al seu antic líder.

"Els plantejaments s'han de fer des del rigor, no des del rancor", ha argumentat el diputat popular Miquel Àngel Jerez, per a qui no té sentit expressar el rebuig a l'indult concret de Matas perquè si hi ha noves sol·licituds de gràcia d'altres condemnats per corrupció el Parlament es convertiria en un "indultòmetre".

Jerez ha deixat clar que el seu grup entén que "el pas del temps reclama avui amb urgència una nova Llei de l'Indult que limiti la seva concessió en determinats casos i reforci la necessitat que estiguin més justificats.

Fina Santiago , de MÉS, ha coincidit que s'ha produït un abús de la potestat d'indult per part del Govern que ha generat una impressió generalitzada que "el poder s'indulta a si mateix".

Respecte a Matas, ha recordat que està condemnat en ferm per tràfic d'influències en benefici propi quan era president del Govern, uns fets pels quals no ha mostrat cap penediment.


PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF