Balears 13/06/2013

El PP balear contractà detectius per investigar càrrecs del Pacte

Ramis reconeix que es va fer el 2010 per un suposat cas de malversació que acabà en res

Quim Torres
3 min
Miquel Ramis, en una roda de premsa

PalmaEl PP balear contractà l'any 2010, quan estava a l'oposició, l'agència de detectius local Cabanach. La comptabilitat del partit reflecteix pagaments per 4.176 euros per aquests serveis. En aquell moment, el partit estava presidit per José Ramón Bauzá i n'era el secretari general Miquel Ramis. Ramis, ara portaveu del PP, reconegué ahir la contractació de l'agència de detectius i explicà que es requerí aquest servei per investigar alts càrrecs del Govern del Pacte. Segons la seva versió, sospitaven que havien pogut malversar doblers públics amb finalitats privades.

La investigació, afirmà el mateix dirigent del partit, no va conduir enlloc i es donà el cas per tancat. La contractació d'aquesta agència de detectius s'ha conegut ara, arran de les informacions publicades per Infolibre.es. Aquest mitjà, que ha tingut accés a la comptabilitat del PP balear, apunta que el primer pagament a l'agència es portà a terme el 22 d'abril de 2010, tres setmanes després que s'imposàs una fiança penal de tres milions d'euros a l'expresident del Govern i del PP Jaume Matas en el cas Palma Arena.

A finals de 2010 començaren a aparèixer articles periodístics a Balears, fruit d'una investigació, que qüestionaven el prestigi del jutge del cas, José Castro, i del fiscal anticorrupció, Pedro Horrach. El número dos del PP balear en aquell moment, Miquel Ramis, negà ahir de manera rotunda que s'encarregàs als detectius investigar el jutge i el fiscal del cas Palma Arena. També negà que els càrrecs investigats fossin del PSOE, com s'havia apuntat inicialment.

En un primer moment, Ramis havia dit que es féu un seguiment de dos o tres diputats socialistes per un suposat viatge a Sevilla. Ahir, després de repassar l'informe dels fets indagats, negà que fossin socialistes. La qüestió és que a aquelles altures de legislatura, si no eren càrrecs del PSIB, havien de ser per força del Bloc (PSM-IU-EV), perquè UM havia estat expulsada del Govern del Pacte el mes de febrer de l'any 2010.

El portaveu del PP no volgué donar ahir detalls de qui foren els investigats ni va voler aclarir què s'investigà concretament. Només insistí a defensar el dret del seu partit a contractar una agència de detectius, "amb fons del partit i factura oficial", perquè s'investigàs un cas que podia suposar un delicte de malversació de fons públics. "És la funció d'un partit, encara que no la principal, saber en què es gasten els doblers públics", afegí Ramis. I explicà que el PP té els documents, l'informe i ho ha comptabilitzat. "Que decideixi el partit" si s'ha de fer públic, però era "una història sense contingut". En qualsevol cas, recalcà que no es tracta d'espionatge.

Enrenou polític

La notícia de la investigació ordenada pel PP a càrrecs del Pacte provocà ahir la reacció dels socialistes, que demanaren una compareixença urgent del president José Ramón Bauzá per donar-ne explicacions. Segons el portaveu adjunt del grup socialista, Vicenç Thomàs, Bauzá ha de desmentir Ramis, si les informacions no són correctes, perquè, si es confirmassin, seria unfet "molt greu" i es tractaria d'un cas d'"espionatge polític".

Els socialistes insistiren en unes declaracions de Ramis, que després ell negà, segons les quals el del PP es mostrava favorable a investigar jutges i fiscals si fos el cas, tot i advertir que la contractació dels detectius no era per investigar representants judicials. "Que un portaveu polític consideri com a possible investigar jutges i fiscals és un altre fet greu i d'una irresponsabilitat absoluta", apuntà Thomàs. "Això, en un país democràtic, no es pot tolerar. Ni a Mallorca, ni a Espanya, ni a Sicília", hi insistí, i acabà demanant la dimissió de Ramis.

No fou l'únic socialista que es referí a la qüestió. Des de Madrid, el secretari de Relacions Institucionals i Política Autonòmica del PSOE, Antonio Hernando, demanà a Bauzá que "expliqui les gravíssimes pràctiques mafioses" per investigar càrrecs públics durant el Govern del Pacte. En un comunicat, Hernando instà Bauzá a "aclarir si, com a president del PP, autoritzà la contractació d'aquest servei i en què va consistir realment".

El president Bauzá afirmà que desconeixia "completament" la informació sobre la investigació encarregada pel PP balear l'any 2010, quan ell n'era el president, i no va voler fer declaracions sobre aquest afer. El vicepresident del Govern i conseller de Presidència, Antonio Gómez, afirmà que no coneixia el cas, però afegí que "els ciutadans poden estar tranquils, perquè aquest Govern no espia ningú", recollí l'agència Efe. Gómez respongué així en una compareixença al Parlament, on fou requerit sobre el cas per la socialista Pilar Costa.

El conseller aprofità per recordar el cas de l'exconseller d'Interior socialista Josep Maria Costa, germà de Pilar Costa. "M'ha vingut a la memòria quan en una anterior legislatura algun conseller comprà un maletí espia que aparegué per tots els mitjans, i això, aquest Govern, no ho farà", sentencià

stats