Publicitat
Publicitat

INCA

El PP fa comptes adjudicar l'aigua avui durant 30 anys

Critica la "manca de negociació" de l'oposició

La majoria absoluta del Partit Popular d'Inca aprovarà avui la privatització de l'aigua durant trenta anys, si no hi ha cap imprevist, tal com confirmà ahir el portaveu del Consistori, Felip Jerez. Segons afirmà, aquesta decisió s'ha pres després que dissabte hi hagués un intent infructuós de negociació "amb un grup de l'oposició" al qual se li va proposar ajornar la decisió durant tres mesos.

Segons explicà Jerez, els populars proposaren aturar el procés de privatització a l'espera de confirmar si es podrà utilitzar el superàvit de l'Ajuntament per pagar la reforma del teatre. La condició era que, en cas que això no fos possible, llavors sí que s'hauria de dur a terme la privatització. El grup de l'oposició -del qual no digué el nom- no acceptà la proposta i no va voler negociar ni cercar consens, segons el portaveu. Per això, indicà, s'ha mantingut la convocatòria del ple per a avui.

Alternatives

Els populars inquers es reuniren dissabte d'urgència per valorar les alternatives proposades pels tècnics per finançar el teatre sense haver de privatitzar la gestió de l'aigua. A més de l'opció de gastar el superàvit, es va valorar la possibilitat de demanar un préstec, que es va descartar tot d'una perquè el Consistori no vol augmentar el deute. També es va rebutjar l'opció de començar invertint 800.000 euros del pressupost del 2014, ja que els comptes de 24 milions que té el Consistori "són molt justos i no permeten fer floritures", apuntà Jerez.

El ple per adjudicar el servei de l'aigua a l'empresa guanyadora de la licitació, Gestió d'Aigües d'Inca SLU (Sorea), es durà a terme avui a les 10. El PSOE ha fet una crida a la ciutadania per assistir a la sessió i protestar contra l'aprovació.

Aigua a canvi de líquid

Aconseguir liquiditat per finançar la meitat dels costos de la reforma del teatre Principal d'Inca és el motiu que argumenten els populars per justificar la privatització de la gestió de l'aigua. En signar el contracte, l'empresa guanyadora ha d'abonar 2,5 milions de cànon fix, que l'Ajuntament utilitzarà per pagar la part del cost de la reforma que li toca avançar. Dues terceres parts d'aquest cost han d'anar a càrrec del Consell de Mallorca i el Govern, que formen part del patronat del teatre. De moment, el finançament de la institució insular està garantit, ja que ha acordat pagar 80.000 euros l'any en deu anualitats. Pel que fa al Govern, només hi ha un acord verbal perquè aboni la seva part. L'altra meitat de la reforma s'ha de sufragar mitjançant una subvenció dels fons Feder europeus.

La setmana passada tots els grups de l'oposició (PSOE, Independents i MÉS) es tancaren una nit a l'Ajuntament per demanar als populars que valorassin alternatives per finançar la reforma. A més d'aquesta iniciativa, durant el darrer any hi ha hagut una gran quantitat d'accions de protesta contra la privatització: s'han recollit firmes i s'han denunciat suposades irregularitats en el procés, entre d'altres. En moltes d'aquestes ocasions, els tres grups de l'oposició han apostat per fer un front comú.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF