Publicitat
Publicitat

El PP vol assegurar-se el control dels consells escolars

El Govern tramita una modificació del decret regulador

La composició dels consells escolars insulars i municipals serà objecte d'una revisió de calat en els propers mesos. La Conselleria d'Educació ha elaborat un projecte de decret per modificar el marc normatiu que regula aquests òrgans consultius des del 2003 i reduir així el nombre de vocals, que passaran de 35 a 25 en el cas dels ens insulars i de 30 a 23 en el dels municipals. Ho fa, assegura, com a "mesura de reducció de la despesa" i per adaptar-los a la nova organització del Consell Escolar de les Illes Balears, corregida a la baixa a mitjan any passat.

La iniciativa no ha agradat a la comunitat educativa, que hi veu una clara maniobra política per aconseguir el control dels màxims òrgans de participació i decisió en l'àmbit educatiu de cada illa. La raó d'aquesta desconfiança radica en el repartiment de la representativitat que, segons el nou redactat, va en detriment dels professors, les famílies, els alumnes i els sindicats, mentre que els vocals designats per les administracions es mantenen en els mateixos nombres o, fins i tot, creixen.

En els òrgans insulars, per exemple, el Govern i els consells conserven, cadascun d'ells, els dos vocals, però a més es reconeix als darrers la potestat de designar, sota el seu criteri, fins a vuit membres més: els tres representants dels ajuntaments, els tres dels centres públics i privats, el dels consells escolars municipals i el de les entitats empresarials. En canvi, els docents passen de 7 a 5; els pares, de 5 a 4, i els alumnes, el personal administratiu i de serveis i els sindicats queden amb un cadascun. Aquesta revisió a la baixa amaga, però, una altra jugada: la desaparició de les places de la UIB, del Moviment de Renovació Pedagògica, de les escoles d'educació infantil i de les associacions d'adults i de persones amb discapacitat.

La nova regulació, tramitada via decret i previsiblement sense debat, dóna també més veu als col·legis concertats, fins al punt d'establir una relació amb l'escola pública de 3 a 2, proporció que difícilment es correspon amb la realitat. Altres que guanyen pes són les organitzacions empresarials, per a les quals es crea una plaça de bell nou que se suma a la ja ocupada per la patronal.

Nova presidenta

El Consell de Govern va nomenar ahir la nova presidenta del Consell Escolar de Menorca, Maria del Pilar Morillas Praena. L'anterior directiva, dos càrrecs de confiança de la consellera popular de Cultura, dimitiren el mes de novembre passat al·legant que rebien "pressions" per part del ple.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF