Publicitat
Publicitat

El PP del Congrés rebutja aturar les prospeccions petrolíferes

El partit vota a Madrid en contra de la postura que defensa a les Balears

El PP ha rebutjat avui al Congrés una iniciativa d'Esquerra Plural per aturar les activitats de prospeccions de combustibles fòssils a la Mediterrània, en contra de la postura del seu mateix partit al Parlament de les Balears. La proposta ha comptat amb 24 vots en contra del PP i 19 a favor de la resta dels grups de la Comissió de Medi Ambient de la Cambra baixa, en la qual la portaveu popular, María Teresa de Lara, ha acusat el PSOE de fer i dir coses diferents en el poder quan estan a l'oposició.

D'aquesta manera es referia als reials decrets que concedeixen els permisos d'investigació per detectar possibles combustibles fòssils a la Mediterrània, signats el 2010 pel llavors ministre socialista d'Indústria, Miguel Sebastián. Durant la defensa de la seva proposició no de llei, la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha argumentat que hi ha un profund rebuig social, empresarial i institucional al projecte a Balears i ha recordat la Declaració del seu Parlament, també de rebuig a les prospeccions petrolíferes. El president del Govern balear, José Ramón Bauzá, ha afirmat en diverses ocasions que en el cas que s'autoritzin les prospeccions petrolieres en aigües balears l'executiu autonòmic interposarà totes les impugnacions que calguin per defensar l'arxipèlag.

Laia Ortiz ha subratllat que les prospeccions representen una sèrie amenaça per a una zona "estratègica" del sector turístic i posen en risc "un dels principals tresors" mediambientals del país. Després d'assenyalar els impactes "demostrats" que les activitats de prospecció (com l'exploració sísmica del fons marí) afecten els cetacis ia la flora i fauna, la diputada ha demanat al grup popular que sigui "coherent" amb la posició del seu partit en l'arxipèlag. Ortiz ha recalcat que el discurs del partit en el poder està ple de contradiccions, en què pesa més l'element polític que el tècnic.

Per la seva banda, De Lara (PP) ha dit que els permisos d'investigació no impliquen autorització per executar actuacions i ha garantit que tant les avaluacions ambientals com les posteriors declaracions d'impacte ambiental comptaran amb les màximes garanties. En una esmena que ha ofert al grup proponent de la iniciativa, el PP instava el Govern a paralitzar el projecte en cas de detectar potencials impactes significatius. Esquerra Plural l'ha rebutjat en al·legar que aquests termes ja estan recollits en la recentment aprovada Llei d'Avaluació Ambiental.

La diputada eivissenca del PSOE, Sofia Hernanz, ha destacat que en molt poques ocasions s'ha registrat a Balears un consens social tan ampli en contra d'un projecte, "conscients del gran dany ambiental i al nostre mitjà de vida" que això suposa. En la seva opinió aquest projecte no comportarà ni més riquesa ni més ocupació per a les illes.

Per la seva banda, Tony Cantó (UPyD) ha dit que les prospeccions "no han de ser criminalitzades per se", però sí que ha sol·licitat que el PP ampliï els estudis i ofereixi les màximes garanties, perquè "nosaltres ja no ens fiem de vostès". CiU també ha donat suport a la proposta per una raó "essencial": respectar la posició del Parlament balear.

La Comissió de Medi Ambient sí que ha votat per unanimitat a favor d'una proposició no de llei del PP sobre els efectes del canvi climàtic en el sector vitivinícola, que serà inclòs com a àrea específica d'investigació en el Pla Nacional d'Adaptació de Canvi Climàtic.