POLÈMICA IDENTITÀRIA
Balears 11/12/2013

PP: "Compartim una llengua amb Catalunya, però res més"

El Parlament aprova que els Països Catalans no existeixen

Quim Torres
2 min
La portaveu dels populars al Parlament, Mabel Cabrer, fou l'encarregada de defensar la iniciativa que nega l'existència dels Països Catalans.

Palma.La deriva anticatalanista del PP balear sembla no tenir límits. Si fa uns mesos era la defensa de la llengua "dels nostres padrins" i després el rebuig a les quatre barres, ahir arrossegà el Parlament autonòmic a aprovar una iniciativa que diu que "els Països Catalans no existeixen" i que "les Illes Balears no formen part de cap país català". La cambra s'hi pronuncià amb l'únic vot favorable del PP, que és qui va plantejar la iniciativa, amb l'abstenció del diputat no adscrit Antoni Pastor (Pi), que va donar suport a quatre punts de la proposta que no eren polèmics, i amb el rebuig dels dos grups de l'oposició, PSIB i MÉS.

La portaveu del PP, Mabel Cabrer, va defensar la iniciativa atiant l'anticatalanisme i negant cap relació amb el Principat més enllà de compartir llengua. "Balears hi té una llengua compartida i res més", va dir. I insistí a aixecar fronteres amb el Principat en àmbits on ningú fins ara els havia plantejat, com en el camp de la cultura. "La cultura balear no és la catalana igual que la cultura brasilera no és la portuguesa", apuntà, i cità escriptors de les Illes per defensar un "corpus de literatura balear propi".

El PP, per justificar el debat, s'aferra a unes resolucions aprovades pel Parlament català el setembre passat, després del debat de política general, que eren crítiques amb la política lingüística del Govern balear i que reconeixien els Països Catalans com a "realitat cultural, lingüística i històrica compartida entre els seus diferents territoris".

La popular acusà MÉS de sentir-se "com una colònia de Catalunya, amb complex d'inferioritat" i als socialistes els titllà de "pancatalanistes". "Tan agenollats estan davant dels catalans que no poden votar a favor de Balears?", els demanà. I rebutjà el terme "Països Catalans" perquè, segons ella, és una "entelèquia" que amaga un missatge "polític" a favor de la independència.

L'oposició ho veu "absurd"

L'oposició rebutjà la proposta del PP amb arguments diversos. El PSIB optà per la ironia i per retreure als populars el recurs a "l'enemic exterior" per tapar les seves vergonyes. "Seguint l'estratègia de Matas, escullen la conjura pancatalanista", advertí el socialista Toni Diéguez, qui qualificà d'"estrafolària" la iniciativa del PP. El diputat alertà que les ingerències al Parlament balear no vénen de Catalunya, sinó del Govern insular mateix i de l'espanyol. I va considerar "ridícul dir que no existeix el que no existeix", en referència a una concepció política dels Països Catalans. Diéguez fou criticat pel PP, que considerà incongruent que defensàs la seva posició en castellà.

Des de la coalició MÉS, el diputat Nel Martí defensà l'existència dels Països Catalans com una "realitat històrica" i apuntà que una proposta "absurda" com aquesta només "desprestigia" el Parlament. "Negar els Països Catalans és un absurd, tant com negar els països iberoamericans", assegurà Martí, qui donà suport a les resolucions aprovades pel Parlament català, que han provocat la reacció dels populars, i va retreure als conservadors que en el passat presentassin propostes contra decisions preses per Catalunya o pel govern espanyol.

stats