PARLAMENT
Balears 02/04/2014

El PP de Bauzá no es desvincula De Matas

Impedeix que el Parlament demani a Rajoy que denegui l’indult a l’expresident balear

Quim Torres
3 min

PalmaNo s’aprovà la iniciativa, però pel camí el PP quedà retratat. Els populars acabaren ahir rebutjant la iniciativa que havia fet MÉS perquè el Parlament demanàs al govern central que no indulti l’expresident de l’Executiu i del PP balear Jaume Matas, condemnat per corrupció i que no ha entrat a la presó perquè espera que Madrid resolgui la seva petició d’indult. Els populars intentaren per tots els mitjans no haver-se de pronunciar específicament sobre el cas de Matas, però finalment no els va quedar més remei que fer-ho i optaren per vetar la petició del Parlament, tot evidenciant que el PP de José Ramón Bauzá, per molt que proclami que ha trencat amb el passat, no se n’acaba de desvincular del tot.

Per no haver de referir-se a Matas, el PP plantejà com a alternativa una petició genèrica a l’Estat perquè denegui la concessió d’indult a tots els qui hagin estat condemnats per corrupció política mentre no es reforma la Llei de l’indult. MÉS acceptà la proposta, però no a canvi de retirar la seva, sinó com un punt més. I llavors el PP demanà poder votar per separat el punt que feia referència a Matas i evitar així que aquest prosperàs. Però MÉS no ho acceptà i els populars acabaren votant en contra de tota la proposta, incloent-hi fins i tot el text que ells havien incorporat. Així, el Parlament rebutjà demanar al govern central que no indulti Matas ni cap altre condemnat per corrupció, i també refusà demanar que es modifiqui la Llei de l’indult perquè no es pugui indultar corruptes.

L’oposició havia plantejat el debat com una oportunitat perquè el PP de Bauzá materialitzàs el canvi que predica en relació a la corrupció i havia recordat que es presentà com un regenerador de la política. I el PP defensà que no s’indulti cap polític condemnat per corrupció, però insistí a no centrar-ho tot en Matas argumentant que, si es torna a produir un cas com el seu, el Parlament haurà de pronunciar-s’hi de nou i es convertirà en un “indultòmetre”. “Els plantejaments s’han de fer des del rigor, no des del rancor”, apuntà el popular Miquel Jerez, qui deixà clar que la Llei de l’indult s’ha de modificar per delimitar els casos on no s’ha de concedir i justificar més quan s’atorga la mesura de gràcia.

“Dignitat del Parlament”

Però la defensora de la iniciativa, Fina Santiago (MÉS), advertí que l’únic polític condemnat per corrupció que espera un indult és Matas i considerà justificat que es personalitzi la petició. La diputada recordà que el govern central ha abusat d’una potestat excepcional com aquesta i recalcà que l’executiu de Mariano Rajoy ha concedit la mesura de gràcia a polítics, empresaris o policies, i advertí que no pot continuar passant que “el poder s’indulti a si mateix”. Per això, defensà una modificació de la llei perquè no es puguin acollir a aquest dret els polítics condemnats per corrupció.

Però també defensà la necessitat que el Parlament es pronunciï clarament en contra que s’indulti Matas perquè va utilitzar la màxima institució de la Comunitat, la presidència del Govern, per cometre delictes de corrupció i, sobretot, perquè no ha mostrat penediment ni ha demanat perdó, al contrari. “La ciutadania no entendria aquest indult, no hi ha raons humanitàries que el justifiquin”, hi insistí. I sentencià que els polítics de Balears tenen l’obligació de manifestar a Rajoy que “Matas no es mereix” l’indult. “De nosaltres depèn la dignitat d’aquest Parlament”, sentencià.

La iniciativa va rebre el suport del PSIB, que per boca de Toni Diéguez defensà una reforma de la Llei de l’indult i advertí que Matas té dret a proclamar la seva innocència, però això el fa incompatible per obtenir l’indult perquè la primera exigència és que demostri penediment. “Aquest és un debat sobre l’herència rebuda”, va dir en referència al suat discurs del PP. “Ara podem dir que vàrem ser governats per un delinqüent”, recalcà.

stats