CORRUPCIÓ
Balears 16/12/2014

El pare de Núria Riera va ser inhabilitat per falsejar un document públic en benefici d'una neboda

Com a secretari municipal, emeté certificats amb informació exagerada sobre la població de Portocristo per justificar una nova farmàcia

J. Perelló
2 min

PALMAEl pare de l'actual consellera d'Educació, Núria Riera, que la setmana passada va protagonitzar una crisi política a causa de l'intent d'afavorir un interí pròxim al PP, ja va ser condemnat per frau en document públic quan ocupava el càrrec de secretari de l'Ajuntament de Manacor, per al qual va ser inhabilitat durant un any.

Els fets es remunten al 1993, quan el que aleshores era secretari municipal va elaborar una sèrie de certificats sobre la població i les places hoteleres de la zona propera a les coves del Drac. Aquests documents incloïen una informació completament falsa, com ara que hi havia 2.930 places d'hotels, ja que no superaven les 600. El motiu, va sentenciar l'Audiència provincial i va confirmar el Tribunal Suprem, era molt senzill. Afavorir i ajudar la seva neboda, que havia sol·licitat al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Balears l'obertura d'una nova farmàcia a Portocristo.

Els certificats exageraven molt les xifres i el regidor d'AIPC, i titular de l'única farmàcia de Portocristo (i, per tant, principal perjudicat per la informació falsejada), va denunciar els fets, que acabaren amb la condemna penal per "falsedat documental, sense la concurrència de circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal, a la pena d'1 any de suspensió d'ocupació o càrrec públic i al pagament de les costes processals", segons la sentència, que va ser completament confirmada l'any 1997 pel Tribunal Suprem.

Afavorir la neboda

L'Audiència va considerar provat que la neboda es va dirigir a l'Ajuntament de Manacor, "on va demanar per escrit l'emissió d'un certificat sobre el nucli de població i una llarga llista d'activitats de la zona on desitjava obrir la nova farmàcia". El pare de la consellera, tenint coneixement de les xifres reals, va reflectir les alterades en el seu informe "per tal d'afavorir el còmput del nombre de dues mil persones que, com a nucli de població, exigia l'article 3.1 del Reial Decret 909/1978 i aconseguir així que fos atorgada la llicència d'obertura d'una farmàcia a la seva neboda Elsa", sentencià el tribunal.

Totes les alteracions, en opinió dels dos tribunals que revisaren el cas, es feren per "afavorir els interessos d'Elsa amb vista a l'obtenció de la llicència d'obertura d'una farmàcia", objectiu que va quedar frustrat.

A Manacor el cas es va seguir amb molt d'interès, donat el paper clau que juga un secretari municipal a l'hora, precisament, d'actuar com a garant de la informació i certificació real i objectiva. En aquest cas, el pare de l'actual consellera no va jugar net i els tribunals l'inhabilitaren.

stats