ESTAT AUTONÒMIC

Nova passa en fals del nou model de finançament

El govern central admet ja que no estarà llest el 2018

L’anunci no va suposar cap gran sorpresa, a aquestes altures, però el portaveu del govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va admetre ahir, després del Consell de Ministres, que a l’Estat fa tard per complir la promesa de tenir un nou model de finançament en vigor a principis de 2018. “És impossible, no hi ha temps material”, va sentenciar el dia en què, en principi, finalitzava el termini perquè les comunitats autònomes presentassin les avaluacions a l’informe del comitè d’experts que va posar sobre la taula, el mes de juliol, les línies mestres del que pot ser el nou model. L’executiu central, no obstant això, va concedir ahir mateix un termini extra de 48 hores a diverses comunitats que ho havien demanat.

Fonts del Govern varen confirmar a l’ARA Balears que les seves conclusions varen ser enviades ahir mateix i que no diferien gaire del que ja es va expressar en roda de premsa l’1 d’agost passat: les conclusions d’aquest comitè d’experts suposen una “involució” respecte del model actual. Les Illes Balears són una de les comunitats que més activament n’ha demanat la reforma.

El govern valencià, també molt actiu en la reivindicació d’una millora en el seu finançament, va fer públiques algunes de les propostes. Per exemple, demana que les autonomies gestionin el 70% de la recaptació de l’IVA, en comptes del 50% actual, per garantir una qualitat mínima en la prestació de serveis bàsics per a la ciutadania com la sanitat i l’educació.

Horitzó indefinit

Méndez de Vigo va intentar ressaltar el compromís amb la reforma tantes vegades anunciada afirmant que “estaria bé” que aquesta ja estigués enllestida “durant els primers mesos” de l’any vinent. Amb tot, va advertir que per si mateix no pot aprovar-la en el Congrés dels Diputats i tornà a demanar “consens” a la resta de formacions polítiques mentre va marcant els tempos. El finançament va ser un altre dels temes que es varen tractar en una trobada d’eurodiputats del PP mantinguda ahir a Palma. En roda de premsa, el cap de la delegació popular a Brussel·les, Esteban González Pons, va demanar “màxima responsabilitat” als líders autonòmics. “Què volem, una bona brega o un bon acord?”, es va demanar, i va afegir una “màxima” que, segons va explicar, impera a l’eurocambra: “Al Parlament no es debat res fins que no està tot acordat”. “Al Parlament espanyol sembla que va al revés”, va lamentar. En aquest sentit, va exigir, especialment al PSOE, que cerqui els consensos amb els conservadors. “Si volem brega, podem prescindir l’un de l’altre; si volem acord, no”, hi va insistir.

Company promet lleialtat a Armengol

El líder del PP balear, Biel Company, va confirmar ahir la voluntat de la formació d’estar del costat del Govern en la defensa dels interessos de la comunitat en les negociacions per la reforma del finançament.

Amb tot, va reclamar a la presidenta que, si vol que el nou model beneficiï l’Arxipèlag, en comptes de criticar el govern de Rajoy, convenci presidents autonòmics socialistes perquè acceptin perdre recursos en favor de les Balears.

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 17/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF