Balears 28/06/2013

El jutge del cas Nóos demana al fiscal si hauria d'imputar el ministre de Justícia

José Castro trasllada a Pedro Horrach i totes les parts personades la petició de Manos Limpias d'obrir una peça separada sobre Madrid 16

ARA Balears/EP
2 min

PalmaEl jutge José Castro ha donat deu dies al fiscal Pedro Horrach i a totes les parts personades al cas Nóos -incloent-hi les advocacies dels governs balear i valencià- perquè es pronunciïn sobre la petició de Manos Limpias d'obrir una peça separada sobre la fundació Madrid 16 en què s'hauria d'imputar el ministre de Justícia, Alberto Ruíz Gallardón per quan era batle de la capital espanyola. L'entitat pública madrilenya pagava 6.000 i 12.000 euros al mes a l'entitat successora de l'Instituto Nóos, la Fundación Deporte, Cultura e Integración Social (FDCIS) entre els anys 2007 i 2009, perquè l'ajudàs a preparar la candidatura de la ciutat als Jocs Olímpics.

El col·lectiu ultradretà Manos Limpias ha denunciat i demana la imputació de Gallardón, exbatle de Madrid, arran de la declaració de l'exdirectora d'Esports de l'Ajuntament de la capital espanyola i exconsellera delegada de Madrid 16, Mercedes Coghen, qui va dir que Gallardón estava al cas de tots els pagaments a la FDCIS, com de totes les decisions de l'entitat que impulsava la candidatura olímpica. L'entitat municipal va arribar a pagar uns 140.000 euros a la trama Nóos que, segons el propi Ajuntament de Madrid, no s'han justificat.

Manos Limpias assegura que Madrid 16 pagava la fundació successora de Nóos "en base a la figura" d'Iñaki Urdangarin perquè el duc de Palma actuàs com a lobby. Apunta que s'haurien comès els delictes de malversació de doblers públics, prevaricació i tràfic d'influències. Madrid 16 va fer constar els pagaments a la FDCIS com a donacions, un cas extraordinari perquè les entitats públiques no solen fer donacions. Només, si és el cas, convenis.

A banda, a la mateixa providència, el jutge també ha acceptat la petició d'Horrach per ajornar la declaració de l'exsoci d'Iñaki Urdangarin a Nóos, Diego Torres, un dia més; finalment es farà el 12 de juliol. També ordena trametre al tribunal Superior de Justícia valencià les declaracions de dos testimonis que s'han de prendre avui a València i inclou al sumari una sèrie de documents aportats per la defensa de Torres.

stats