Publicitat
Publicitat

Només un 19% dels pares de l'escola pública van triar castellà per als seus fills

Segons les xifres fetes públiques pel Govern, el 50% dels pares de la concertada varen triar català, però el percentatge no encaixa amb els dels centres

Partint de les xifres que ha comunicat el Govern sobre l'elecció de primera llengua en l'ensenyament just va triar el castellà 19% dels pares de nins d'entre tres i vuit anys que estudien en escoles públiques. Un 81%, en canvi, hauria triat el català. A les escoles concertades, sempre segons les xifres del govern, el percentatge queda repartit al 50% per a cada idioma, tot i que no coincideix amb els que han fet públics les escoles concertades.

El Govern, en un aclariment, divendres passat va comunicar: "Del total d'alumnes que han triat català (8.738), un 74,61% està escolaritzat a un centre públic i un 25,38% a un centre concertat; i del total d'alumnes que ha triat castellà com a primera llengua d'ensenyament (3.745 alumnes), un 40,2% està escolaritzat a un centre públic i un 59,7% a un centre concertat".

A partir d'aquí, fent unes regles de tres, es poden extreure els percentatges de català i castellà segons el tipus de centre, tot i que l'executiu no els ha fet mai públics. El 74,61% dels alumnes que varen triar català són 6.520. Sumats al 40,2% dels que havien triat castellà -1.506-, dóna un total de 8.026 alumnes. 6.520 és un 81% de 8.026. Cal tenir en compte que segurament Educació va arrodonir els percentatges i per tant els resultats poden variar en unes dècimes.

Pel que fa a les escoles concertades, un 25,38% de 8.738 hauria escollit català, segons el Govern, això són 2.218 alumnes. Fent el mateix càlcul es pot estimar que 2.236 haurien triat castellà i els percentatges queden gairebé al 50% per a cada idioma.

Les concertades discrepen

Segons que han fet públic els principals col·lectius de centres concertats, però, el 80% dels pares havien triat català per als seus fills, aproximadament. Segons el diari 'Ultima Hora' Escola Catòlica -amb 78 centres-, va comunicar que el 75% dels pares havien triat català; la Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyament, amb nou col·legis, parla del 80% dels pares; i a la Unió de Cooperatives d'Ensenyament, amb 7 escoles, entre un 80% i un 85% dels pares havien triat català.

Fonts d'Educació han confirmat aquest dilluns a l'horabaixa que les xifres que havien facilitat són correctes, tot i que no definitives, perquè cal sumar-hi les matriculacions tardanes. Tot i amb això insisteixen que s'hi inclouen tant les matriculacions telemàtiques com presencials.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF