Publicitat
Publicitat

Només els balears de classe alta mantenen la despesa aquest Nadal

El consum per aquestes festes cau, de mitjana, un 1,3%, segons Gadeso. L'anunciada recuperació econòmica no es nota

Només els ciutadans de classe alta -grans empresaris, rendistes i alts directius- mantenen la despesa aquest Nadal a les Illes Balears. La resta de ciutadans i la mitjana de tot l'Arxipèlag, en canvi, s'hi gastaran manco doblers que l'any passat, segons l'enquesta dels últims Quaderns Gadeso. El consum nadalenc, indica, cau un 1,3% de mitjana a les Illes Balears.

"Els efectes de la crisi econòmica continuen influint de manera rellevant sobre les despeses nadalenques, malgrat els missatges d'optimisme llançats dels distints governs", afirma la Fundació Gadeso. En total, es preveu que cada illenc gasti, de mitjana, 589 euros i l'única partida que augmenta dels pressuposts familiars és la dels regals als fills, que creix un 3%, mentre que la de despeses diverses -en què s'inclou la loteria- cau un 11,6%.

Però la xifra és molt diferent segons la classe social, segons la informació de Gadeso. Els illencs de classe alta, l'única que manté la despesa, es gastaran 1.401 euros per persona aquestes festes, mentre que els de classe baixa -aturats de llarga durada, joves sense formació, pensionistes i immigrants sense xarxa social-, només 215. Gadeso preveu que els illencs de classe mitjana-baixa -treballadors temporals, mileuristes, pensionistes i treballadors amb contracte inestable- s'hi gastin 431 euros; els de classe mitjana -fixos discontinus, petits comerciants i empleats amb contracte estable-, 596 euros; i que els de classe mitjana-alta -professionals, empresaris mitjans i alguns treballadors amb contracte estable- dediquin 963 euros al Nadal.

La classe social també es nota en com es reparteix la despesa nadalenca, no només en les quantitats. Així, els illencs de classe baixa s'hauran de gastar un 57,5% del pressupost en menjar, mentre que els qui tenen més doblers n'hi dedicaran, proporcionalment, manco, i d'altres partides com la dels regals als fills tenen un pes proporcional més alt. Així, els de classe alta, per exemple, just dediquen un 22,5% del pressupost a l'alimentació.

Per últim, segons Gadeso, un 39,1% dels ciutadans considera Nadal "unes festes familiars", mentre que un 36% opina que són "la màxima expressió del consumisme". Pel 21,4% són "uns dies per oblidar els problemes quotidians" i pel 3,2%, "unes festes religioses".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF