Balears 26/06/2013

No és la ressaca, és la tristesa profunda de la fi de la festa més gran

Igual que els superherois tenen la seva nèmesi, les millors festes del món també tenen el seu revers negre, el seu contrapunt apenat i decaigut

Pere Antoni Pons
2 min

CiutadellaGairebé tothom creu que les seves festes són esplèndides, una meravella entre meravelles i bla, bla, bla. Ara bé, són molt pocs aquells que estan convençuts que les seves festes són, literalment, "les millors del món", i que a més gosen proclamar-ho davant de qui sigui. Entre aquests pocs, és clar, hi ha els ciutadellencs. Tenen raó? Són les festes de Sant Joan "les millors festes del món? És cert que s'ha d'anar alerta amb les generalitzacions, i que això de "les millors festes del món" són paraules majors. Però la veritat és que, després de dos dies bevent ginet, escoltant eljaleo i el flabioler, i veient passar i botar els cavalls, no seré jo qui els farà la contrària.

Igual que els superherois tenen la seva nèmesi, les millors festes del món també tenen el seu revers negre, el seu contrapunt apenat i decaigut. És la ressaca de l'endemà de la festassa, el dia de Sant Joanet, quan dins les orelles de la gent encara ressonen les notes tristíssimes del darrer toc de flabiol, que ha sonat unes hores abans, marcant de manera oficial la fi de les festes.

Sentir parlar els ciutadellencs de l'ambient que es respira a la ciutat acabades les festes resulta fins i tot desconcertant, de tan tremebund com et pinten el panorama. "No t'equivoquis, això no és la típica ressaca", et vénen a dir. "Això és una tristesa profunda: una depressió, gairebé". T'ho expliquen d'una manera tan gràfica i tan sentida -que plogui aviat, repeteixen, que plogui aviat i ho ruixi tot ben ruixat i així ja podrem començar a preparar-nos per a les festes de l'any que ve-, que quan surts al carrer dia 25 et decep no trobar-te amb un paisatge devastat, que faci justícia a l'apocalipsi anímic que t'han descrit.

Els ciutadellencs necessiten que plogui. Supersticions? No! Els empleats municipals només fan net. La pluja, en canvi, purifica. I una bona purificació és allò que es necessita per combatre la ressaca -vull dir la tristesa- que deixen les millors festes del món.

stats