Publicitat
Publicitat

PALMA

Ni ordenança ni instrucció: Cort no sap què fer amb els artistes de carrer

Isern obliga a fer marxa enrere amb la restricció que ja s’aplicava

Primer enllestiren una ordenança cívica per fer una mena de ‘càsting’ als artistes que volguessin exercir la seva activitat al carrer. Després de rebre unes 2.500 al·legacions en contra, entre d’altres coses eliminaren de la norma el ‘càsting’, però es mantingueren restriccions sobre l’horari i ubicació. Fa pocs dies, sense que l’ordenança estigui encara aprovada, es donà instrucció a la Policia Local amb restriccions estrictes sobre l’activitat d’aquests artistes a l’anomenada “ruta dels creueristes”, als carrers més cèntrics i turístics de la ciutat.

Tot plegat acabà dimarts amb la Policia Local desallotjant tota mena d’artistes del voltant de la Seu, des de l’Hort del Rei fins a Dalt Murada. I ahir, després de les protestes, amb el batle Mateu Isern ordenant a la junta de govern municipal que es fes marxa enrere amb aquesta instrucció que havia sorgit des del departament de Govern Interior, dirigit per la regidora Irene San Gil.

Ahir, el govern municipal ho explicà tot com un “malentès”. Primer el portaveu, Julio Martínez, i després la mateixa regidora San Gil. La qüestió és que la instrucció ara queda sense efecte i se’n farà una de nova “matisant-la”. Els artistes de carrer podran continuar amb la seva activitat com fins ara, almanco fins que s’aprovi i entri en vigor definitivament l’ordenança cívica que estableixi quins requisits hauran de complir, tant pel que fa a a l’activitat com a l’horari i la ubicació.

No és una tasca fàcil, com han deixat en evidència tant les passes en fals fetes com les explicacions donades ahir pel govern municipal. “És difícil de delimitar”, admeté San Gil, qui va indicar que amb la seva instrucció només es volia desallotjar els artistes de l’Hort del Rei, perquè es generaven “grans acumulacions de gent”, però que la Policia Local no va “interpretar” bé les ordres quan desallotjà els que s’ubiquen a Dalt Murada.

Contra la venda ambulant

“L’activitat de músics i pintors al carrer és amable i afavoreix el turisme sempre que es faci amb ordre”, afirmà la regidora, qui rebaixà les seves intencions i les de l’ordenança cívica impulsada conjuntament amb el departament de Turisme d’Álvaro Gijón.

Davant la “poca claredat” de l’actuació municipal, finalment s’ha decidit que, fins que no estigui aprovada l’ordenança cívica, només es perseguirà la venda ambulant als carrers. San Gil afirmà sobre això que existeix una demanda del petit comerç perquè s’actuï davant el que suposa una competència deslleial.

Novament quedà en evidència la dificultat de regular aquest tema, perquè per regla general la venda ambulant ja està prohibida i perquè hi ha pintors, que continuaran permesos de moment, que venen les seves obres al carrer. La instrucció original prohibia a més l’actuació de “pallassos” i “malabaristes”, que també podran continuar a l’espera del que digui l’ordenança. Davant tot això, els artistes circenses protestaren pel que consideren un “sentiment d’inseguretat” per les “mesures d’intimidació” de Cort.