SANITAT
Balears 10/11/2014

Son Espases realitza la primera intervenció de cirurgia de pàrkinson a Balears

El procés quirúrgic consisteix en la implantació d'un elèctrode en un nucli cerebral de localització profunda i així es mitiga el tremolor i la rigidesa pròpia del pàrkinson

Ara Balears
2 min
Un moment de la intervenció quirúrgica a la que ha estat sotmesa la pacient de Parkinson facilitada per Son Espases. FOTO: CAIB.

PALMAUn equip multidisciplinari format per neurocirurgians, neuròlegs, anestesiòlegs i radiòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases ha efectuat la primera intervenció de cirurgia del moviment a les Illes Balears. L'operació dura entre 6 i 8 hores i consisteix en la implantació d'un elèctrode que permet millorar el control dels símptomes incapacitants de la malaltia de pàrkinson mitjançant l'estimulació elèctrica crònica d'alguns petits grups de neurones situades en regions de localització profunda, o bé a l'interior o a prop del tronc cerebral. El tronc cerebral és la zona del cervell que té la missió de coordinar i de fer que les funcions vitals del cos es puguin desenvolupar de manera automàtica.

La cirurgia inclou la utilització de proves radiològiques (radiografia, escàner, ressonància magnètica) per a la preparació de la intervenció. A més, requereix que, durant el procediment, el pacient respongui ordres simples de l’equip multidisciplinari com, per exemple, moure un braç; per aquest motiu, el pacient queda despert i conscient durant algunes parts de l’operació.

En termes generals, els candidats idonis per ser sotmesos a aquesta operació complexa són els pacients de menys de 70 anys amb una malaltia de pàrkinson d'evolució prolongada que o bé ja no responen a la medicació o bé als qui la medicació els genera efectes adversos.

Els símptomes de la malaltia de pàrkinson són tremolor, rigidesa, inestabilitat a la marxa, alteracions en la parla i lentitud de moviments.

Si el resultat de la intervenció és satisfactori, s'aconsegueix un efecte que es pot definir com un descompte en el temps d'evolució de la malaltia: el pacient experimenta una millora dels símptomes a curt termini i es redueix la medicació que pren diàriament. La recuperació de la qualitat de vida aconseguida per aquesta intervenció permet realitzar tasques quotidianes com caminar o vestir-se de manera autònoma als pacients amb la malaltia de pàrkinson avançada.

Els símptomes, reduïts un 60%

La pacient sotmesa a aquesta primera intervenció realitzada a Son Espases és una dona de 66 anys afectada de la malaltia de pàrkinson des de feia més de 10 anys. La intervenció, que ha durat 8 hores, ha permès la implantació de dos elèctrodes, un a cada una de les regions anatòmiques (de menys d’1 centímetre) conegudes com a nuclis subtalàmics dret i esquerre respectivament. El funcionament d'aquests elèctrodes ha permès reduir els símptomes de la malaltia, com a mínim, un 60%, ha millorat la mobilitat i ha implicat la reducció de la medicació antiparkinsoniana. D'aquesta manera, s'ha fet possible una millor qualitat de vida de la pacient des del postoperatori immediat. El procés postoperatori inclou les revisions habituals diàries durant l'ingrés, i visites setmanals i mensuals posteriors a l'alta a les consultes dels serveis implicats.

La realització d'aquest tipus de cirurgies requereix un llarg procés d'estudi preoperatori per definir els pacients que reuneixen les característiques idònies per a la intervenció, ja que aquest tractament quirúrgic només està indicat a un percentatge limitat d'aquests malalts i no és convenient en tots els casos. Inicialment, està previst que els professionals de Son Espases, cada any, puguin dur a terme entre 6 i 10 cirurgies del moviment.

stats