Negueruela diu que Fátima Báñez viu dins d'"un món de fantasia" i demana més prestacions i subsidis

El Govern critica les declaracions de la ministra d'Ocupació sobre l'atur per la precarietat del mercat laboral

Les Balears van tancar l'agost amb un 12,6% menys de persones aturades que al mateix mes de l'any passat i amb la xifra d'afiliacions més elevada des que es tenen registres d'un mes d'agost, però des del Govern són conscients que la generació d'ocupació continua sent precària i de mala qualitat. Per això, el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha assegurat aquest dilluns, durant la presentació de les dades d'atur, que la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, viu "en un món de fantasia" quan assegura que ens trobam en una "primavera de l'ocupació".

"Més que la primavera de l'ocupació, molts aturats pateixen la tardor de les prestacions", ha afirmat Negueruela, qui ha recordat que a les Illes més de la meitat de la població aturada (un 53,6%, 21.208 persones) no rep cap tipus de prestació. Per això, ha demanat més compromís a Madrid pel que fa a polítiques actives d'ocupació i a una millora del sistema de prestacions, a més de defensar que és el moment d'augmentar salaris. En concret, el conseller ha demanat la recuperació de les prestacions i subsidis per a majors de 45 i 52 anys –desapareguts el 2012.

Malgrat l'elevada temporalitat i parcialitat, el mercat laboral balear comença a presentar "signes positius", segons el conseller, ja que la generació neta d'ocupació es concentra en contractes a temps complet i dues de cada tres noves contractacions són indefinides.

Negueruela, que ha presentat les dades acompanyat pel director general d'Economia i Ocupació, Llorenç Pou, ha recordat que les Illes continuen sent l'únic territori de l'Estat amb un nivell d'ocupació superior al d'abans de la crisi, amb un 11% més d'afiliacions que fa deu anys.

Des dels sindicats, com UGT, lamenten, en canvi, que, tot i tenir llocs de feina precrisi, les condicions laborals no ho siguin i critiquen el "ritme frenètic" en què es troben els treballadors, sotmesos a majors càrregues de feina per una falta d'ampliació de les plantilles. A CCOO consideren que s'està produint una manca de "contractació estable" i denuncien que comenci "l'inici de la fi de la temporada" amb l'acomiadament de treballadors al sector serveis.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF