Navegar sense sortir de l’aula

Els alumnes del cicle de Navegació i Pesca de Litoral a Eivissa disposen d'un simulador a Can Marines

“Ara veurem com és la navegació a la bocana del port de Vila en un dia de tempesta”, són les instruccions que dona el professor als alumnes que estan provant el simulador nàutic que, des d’aquest curs, tenen els estudiants del CIFP Can Marines, a Eivissa. Es tracta d'un equipament en el qual la Conselleria d’Educació ha invertit més de 258.000 euros. I és que des d’enguany els estudiants d’Eivissa poden cursar aquí el cicle formatiu de grau mitjà de Tècnic en Navegació i Pesca de Litoral. Aquesta formació havia estat bastant demandada, tant per part de les confraries de pescadors de l’illa com per la Capitania Marítima, el Consell Insular d’Eivissa, la Federació de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (PIMEEF) i empreses del sector. S’han ofert 25 places que es varen cobrir el primer dia.

Amb aquesta oferta es cobreix una part important de les demandes històriques dels professionals del sector marítim a les Pitiüses. Cal tenir en compte que a Eivissa hi havia una manca de cursos formatius d’àmbit local, especialment els relacionats amb el títol de Mariner Pescador i els mòduls per accedir al títol de Patró Local de Pesca. Es pot exemplificar amb el fet que els interessats havien d’estudiar fora de l’illa, la qual cosa dificultava l’accés professional per a moltes persones que hi estaven interessades. 

Amb tot, des del centre es mostren més ambiciosos. La directora de Can Marines, Pepita Costa, ha explicat que el Consell Insular d’Eivissa ha habilitat una nau annexa al centre d’estudis que permetrà, quan es legisli el currículum, impartir un cicle formatiu orientat al manteniment de maquinària i embarcacions d’esbarjo. “Volem tenir-ho tot preparat per a quan es publiqui el currículum d’aquesta especialitat poder començar a impartir-lo”, ha explicat Costa.

Les Pitiüses, les més malparades a l’informe Pisa

Durant la visita al nou centre, el conseller Martí March ha rebut preguntes sobre els resultats de l’informe Pisa que deixen les Pitiüses molt malparades. March ha restat importància a les diferències entre resultats d’Eivissa i Formentera i la resta de l’Arxipèlag assegurant que aquesta diferència no és significativa. Segons el conseller d’Educació, els problemes de les Pitiüses són la manca de centres i professors, sobretot a Primària, que deriven en un “necessari” augment de ràtios, i la “ inestabilitat demogràfica”, que es fa més aguda a Eivissa i a Formentera que a la resta de l’Arxipèlag. “En el món de l’educació no hi ha miracles”, ha assegurat March, malgrat que ha assegurat que “s’està treballant pel bon camí” i preveu que al proper estudi Pisa, previst per a l’any 2019, “els resultats hauran millorat”.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF