Balears 05/11/2015

La NASA torna a premiar una fotografia del telescopi de Cala d'Hort, a Eivissa

Per obtenir la imatge han calgut incomptables nits de preses del firmament

Nou Diari
2 min
La fotografia feta amb el telescopi de Cala d'Hort

EivissaPer segona vegada en tres anys, l'agència espacial nord-americana NASA ha reconegut amb la seva distinció Astronomy Picture of the Day (APOD) una fotografia presa pel Telescopi de Cala d'Hort (TCH), propietat del Consell d'Eivissa i gestionat per l'Agrupació Astronòmica d'Eivissa (AAE).

La imatge capta la nebulosa de reflexió NGC1333, a la constel·lació de Perseu, a uns 766 anys llum de distància, dins la Via Làctia. Aquesta regió està formada per un cúmul de 150 estrelles joves, encara en procés de formació, de tot just un milió d'anys d'edat. Gran part d'aquestes estrelles estan ocultes darrere els espessos núvols foscos de pols que s'aprecien en la fotografia.

El naixement de les estrelles en aquestes zones es produeix gràcies a la condensació dels gasos i pols que s'hi acumulen i que van fent-se cada vegada més densos per efecte de la gravetat.

El gran núvol blavós a la zona del centredreta de la imatge és una regió de gas que està essent il·luminada per l'estrella central, anomenada HIP 16243.

El processat de la foto

Incomptables nits fent preses del firmament

El processat de la fotografia és obra del membre de l'AAE Albert Prats Rodríguez, que emprà el telescopi de Cala d'Hort, de 500 mm de diàmetre, i la seva càmera d'alta resolució. Aquest instrumental va estar funcionant al llarg de nombroses nits entre els anys 2011 i 2014, en què es varen obtenir un total de 303 fotografies en blanc i negre, com també en els canals vermell, verd i blau. Totes elles sumaven una exposició total de gairebé 34 hores.

Aquestes 303 preses varen ser posteriorment apilades mitjançant programes informàtics específics per poder sumar així la lluminositat de cadascuna d'elles. Un cop fet això, es va continuar amb el processat de la foto resultant per ressaltar-ne els detalls i revelar els nombrosos matisos cromàtics que es trobaven ocults en la imatge original.

L'APOD és una distinció que efectua diàriament la NASA entre els milers d'imatges astronòmiques rebudes des de tot tipus d'observatoris, naus espacials, telescopis de grans dimensions (incloent-hi el Hubble) i també astrònoms amateurs. La NASA ja havia atorgat un APOD a l'Agrupació Astronòmica d'Eivissa en una ocasió anterior, l'octubre de 2012, per una fotografia de la nebulosa MBM54 en la constel·lació de Pegàs.

El telescopi, ara en procés de reparació

Un llamp el va danyar durant una tempesta

Precisament, en l'actualitat el telescopi de Cala d'Hort es troba temporalment fora de servei i en procés de reparació després que, amb motiu d'una tempesta, un llamp caigut en les proximitats danyàs els sistemes electrònics que governen el telescopi. Els treballs necessaris per restablir-ne el funcionament es prolongaran durant un parell de mesos, encara que els membres de l'AAE continuen, mentrestant, processant imatges obtingudes durant els darrers anys des d'aquesta instal·lació dedicada a l'estudi de l'univers a l'illa d'Eivissa.

stats