MEDI AMBIENT
Balears 17/11/2017

El Murterar, al ‘top’ de la contaminació estatal

El 2017 es tornarà a notar un augment de les emissions d’empreses energètiques

Martí Gelabert
3 min
La central tèrmica del Murterar, situada a Alcúdia.

PalmaLa generació de carbó suposa la major emissió de gasos contaminants al medi ambient a l’Estat. De fet, representen el 31%, un dada que dobla la següent que més contamina i que provoquen les centrals de cicle combinat. Les emissions de les Balears són de les més baixes, tot i que s’ha de tenir en compte que el nombre d’habitants és sensiblement menor. Són conclusions extretes a partir d’un informe de l’Observatori de la Sostenibilitat, i que apunta que les Balears són la dotzena comunitat que més contamina, amb emissions el 2016 de 3,8 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle, fet que representa un 3,1%. La comunitat més contaminant és Andalusia, amb 22,4 milions de tones i un 18,2% de percentatge.

Tot i això, la polèmica s’escampa. L’Observatori situa la central del Murterar com una de les 10 majors instal·lacions emissores de gasos d’efecte hivernacle de l’Estat. Cal recordar que Espanya n’ha bloquejat el tancament, mentre que des d’Europa s’han marcat unes directrius amb vista als propers anys per reduir aquestes emissions. Si es volen complir, tancar el Murterar, segons defensa el Govern balear, ha de ser una condició indispensable.

El xoc de trens que s’ha produït entre l’Arxipèlag i el govern central no ajudarà a millorar les xifres de contaminació. Des de l’Executiu, però, s’ha criticat la posició de Madrid, perquè és coneixedora de la situació que viu el Murterar. De fet, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient elaborà un informe en què es registren les altes emissions del Murterar el 2015. Malgrat que les Balears presentin xifres de contaminació baixes, podrien ser molt menors, ja que la central situada a Alcúdia es troba en la novena posició. Les emissions verificades d’Endesa pel que fa a aquesta són de 2,3 milions de tones.

Respecte del 2014, les xifres no milloren, ja que el Murterar contamina un 15% més. És l’única de les grans indústries de les Illes, de fet, que segons l’Observatori ha augmentat les emissions. A Son Reus, per exemple, varen disminuir un 109%; a Eivissa, un 5%, i a Maó, un 4%. En tots els casos, això sí, són superiors als valors mitjans. També s’ha de tenir en compte la indústria del ciment, que suposa el 13% dels gasos contaminants de tot l’Estat. A les Balears una de les plantes principals és la de Cemex, a Lloseta.

Crítiques a l’Estat

Davant aquesta situació, l’Observatori fa una sèrie de recomanacions. Una de les principals crítiques són les subvencions que l’Estat dona en ajudes per a combustibles fòssils, que s’estimen en 1.000 milions d’euros anuals, segons un informe de la Xarxa europea per a l’acció climàtica i l’Institut per al desenvolupament exterior. L’Observatori també reclama reduir emissions augmentant l’eficiència i la substitució de combustibles com el carbó i el gas per energies renovables. Ho qualifica de “prioritat de qualsevol política energètica”.

Una consideració que fa l’estudi és que hi hagi accions destinades a augmentar el preu del carboni i sigui més barat deixar d’emetre CO2, a més d’“administracions netes” i que els ciutadans tinguin un paper exigent.

La lupa també es posa en matèria de responsabilitats. És a dir, no és la mateixa la d’un gran emissor que la d’una petita empresa. L’Observatori reclama que s’iniciïn accions que “hauran de derivar en projectes que no es puguin ajornar per la reducció d’emissions”. Ara bé, les notícies amb vista al futur no són bones. Els avanços analítics, destaca l’informe, tampoc no deixen un escenari gaire positiu. Indiquen que el 2017 es tornarà a observar un increment en les emissions de les empreses energètiques.

Això no obstant, sí que és cert que les Illes Balears han reduït un 31% aquestes emissions des de l’any 2006. S’allunya de la reducció que han patit comunitats com ara la Rioja (-76%) i Madrid (-74%), però també del gran creixement que hi ha hagut a les ciutats autònomes de Melilla (83%) i Ceuta (36%).

Així mateix, l’Observatori de la sostenibilitat assenyala quines són les grans empreses que més contaminen en el conjunt de l’estat espanyol. Endesa, amb 28,6 milions de tones (23,2%), i Gas Natural Fenosa, amb 11,6 milions (9,4%), són les que més incidència tenen. Les segueixen Repsol (8,7%), EDP (6,1%), Arcelormittal (4,9%), Cepsa (4%), Iberdrola (3,2%), Viesgo (2,9%), Cementos Portland (2,3%) i Cemex (2%).

stats