FESTES DE SANT ANTONI
Balears 13/01/2017

Muro, les beneïdes i les carrosses més originals de Mallorca

Es reparteixen 12.000 euros en premis

M.g.
2 min
Les beneïdes de Muro destaquen per l’originalitat i la feina dels veïns.

PalmaLa meteorologia és el principal enemic de les festes de Sant Antoni a Muro, però la il·lusió i la feina feta durant mesos esperen que això no impedeixi que desfilin les carrosses que cada any omplen els carrers del poble d’art i colors. “Allò més esperat per la gent de Muro són les beneïdes. Veure la gran quantitat d’animals i la il·lusió i la imaginació dels murers a l’hora de fer les carrosses”, explica el regidor de Festes, Joan Josep Aguiló.

És el tret més característic del poble. El concurs de carrosses fa que els murers s’hagin d’esprémir cada any més el cap per treure’n idees noves i superar els guanyadors dels anys anteriors. “Any rere any, el nivell va pujant i arriba un moment en què dius: ‘Valga’m Déu!’”, apunta Aguiló.

“No vull dir que les beneïdes superin les dels altres pobles, però són diferents”, reivindica, i recorda els 12.000 euros que es reparteixen. Ara bé, aquest no és l’únic concurs que se celebra a Muro durant les festes de Sant Antoni. També n’hi ha un de foguerons, tot i que potser és una mica menys “emblemàtic” que les beneïdes i les carrosses.

Participació

Aguiló celebra que la gent vagi a Muro per celebrar la festa. En aquest sentit, explica que hi ha molta participació. “Nosaltres el que veim és que cada vegada la gent que es desplaça fins a Muro sap que trobarà unes beneïdes molt diferents i amb molta qualitat a les carrosses”, assenyala, i hi afegeix: “Hi ha més d’un mes i mig o dos de feina. Això es veu. La gent ho sap apreciar”.

“La tendència de les festes de Sant Antoni, que és una celebració que ve de molt enrere, és que la gent continuï duent els animals a beneir”. Això no pareix que faci marxa enrere. “És un sentiment, és mal de valorar, no li cerques gaires explicacions”, detalla Pons. Destaca que les festes de Muro tenen una trajectòria pròpia i que no s’ha de fer gaire feina de publicitat. “Ja saben el que hi ha, ja ho cerquen”.

Ara bé, que no s’hagi de donar publicitat a la festa no vol dir que no s’hagi de cuidar. “Les coses s’han de cuidar. Si les deixes totes soles, s’arriben a morir. I nosaltres ho evitam, o ho intentam evitar”, indica.

Els balls i les cançons tradicionals, a ritme de ximboma, els focs artificials, el vi i també els dimonis són altres elements que no falten a la festa de Sant Antoni. Els actes començaren dia 8 d’aquest mes amb la tradicional penjada dels penons de Sant Antoni a l’església i a l’Ajuntament. Es donà el sus perquè els veïns ornamentassin els balcons. Anit es farà una torrada popular davant el Consistori i demà se celebrarà el XIV Festival Miquel Tortell.

stats