Munar, a la recerca de l'últim pacte per tancar sense més presó els seus casos de corrupció

L'Audiència de Palma acollirà el dilluns una vista prèvia amb la presència de l'exconsellera i l'exvicepresident Miquel Nadal

Un darrer acord amb la Fiscalia: amb aquesta intenció l’exlíder d’Unió Mallorquina i expresidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, serà de nou excarcerada per trepitjar l’Audiència de Palma, que acollirà el pròxim dilluns una vista prèvia pel cas Studio Media. Hi està citada perquè, segons el ministeri públic, hauria beneficiat de manera arbitrària i amb 3 milions d’euros provinents de fons públics una societat pròxima a membres destacats d’Unió Mallorquina i que ha batejat la causa.

Anticorrupció reclama per a Munar 7 anys de presó, 20 d’inhabilitació i 5 milions d’euros de multa pels delictes de prevaricació, frau, tràfic d’influències i falsetat en document públic. És previsible, no obstant, que durant la vista se substancïi un últim pacte amb l’acusació per tancar sense més condemnes de presó el serial de casos de corrupció que han comportat per a Munar 14 anys de privació de llibertat.

L’expresidenta del Consell no ha gaudit de permisos fora de la presó des que hi va ingressar a l’estiu del 2013. La situació, però, podria canviar ben aviat.

La complicitat de la presidenta

La Fiscalia considera que els alts càrrecs del Consell es van aliar amb els empresaris per beneficiar amb fons públics a Studio Media, botant-se la legalitat. De fet, segons l’escrit d’acusació, l’empresa s’hauria creat exclusivament per participar a un concurs públic d’un servei de ràdio l’any 2000, quan aquest encara no s’havia convocat. La Fiscalia considera que Munar hauria tol·lerat i consentit totes aquestes irregularitats i hauria permès l’adjudicació perquè afavoria a persones properes a UM.

A més de Munar, la vista prèvia del pròxim dilluns també comptarà amb la presència de l’exvicepresident de la institució insular, Miquel Nadal; l’exconseller d’Hisenda del Consell, Miquel Àngel Flaquer; l’exconseller de Territori, Bartomeu Vicenç; l’aleshores secretari tècnic de Vicepresidència, Antoni Moragues; el llavors coordinador de serveis de la institució, Miquel Àngel Grimalt, i els empresaris Alfredo Conde i Elisabet Diéguez.

El fiscal acusa Nadal de delictes continuats de prevaricació, frau a l’Administració, tràfic d’influències i falsedat documental i demana per a ell una condemna de 7 anys de presó, 5 milions de multa i inhabilitació especial per a càrrec públic per més d’una dècada. Per a Vicens, la Fiscalia demana 4 anys de presó i 10 d’inhabilitació, així com multa de 5 milions; i per Flaquer , Moragues i Grimalt 8 anys d’inhabilitació. Per a Conde i Diéguez reclama 4 anys de presó i 8 d’inhabilitació.

Munar va admetre’s culpable

El primer pacte amb el Ministeri Públic va arribar fa poc més d’una setmana. El tribunal provincial celebrà una vista prèvia en la qual Munar va admetre els delictes de prevaricació i blanqueig de capitals per haver cobrat una comissió de 400.000 per la requalificació dels terrenys del polígon de Son Oms i afavorir-ne l’edificabilitat.

La Fiscalia demanava inicialment una pena de 6 anys de presó, una multa de 2,5 milions d’euros i el decomís de 245.000 euros més. No obstant, l’exlíder d’UM va admetre el pagament de 68.500 euros de multa, que consignà el passat dilluns a les arques de l’Audiència de Palma evitant, d’aquesta manera, sumar temps al seu calvari penitenciari.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF