Munar admet que va prevaricar i blanquejar doblers en el cas Son Oms

La defensa de l'expresidenta del Consell ha arribat a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció per evitar més penes de presó

L'expresidenta del Consell de Mallorca i exdirigent d'Unió Mallorquina (UM) Maria Antònia Munar ha reaparegut aquest dijous a l'Audiència de Palma, després d'haver passat més de quatre anys a la presó. La seva defensa, encapçalada per Gaspar Oliver, ha arribat a un acord amb el fiscal anticorrupció Juan Carrau per tal d'evitar sumar més penes de presó i han pactat el pagament d'una multa que serà abonada durant els pròxims dies. 

Sobre les espatles de Munar pesa una condemna de 14 anys de presó pel cas Maquillatge i el cas Domenge. De moment, no ha gaudit encara de cap permís. D'aquesta manera, Munar ha admès els delictes de prevaricació i blanqueig de capitals i ha assumit pagar una multa de 68.500 euros per haver cobrat una comissió de 400.000 per la requalificació dels terrenys del polígon de Son Oms i afavorir-ne l'edificabilitat.

El Ministeri Públic sol·licitava per a l'expresidenta de la institució insular 6 anys de presó, una multa de 2,5 milions d'euros i el decomís de 245.000 euros més. Inicialment, Carrau atribuïa a Munar, a més dels delictes de blanqueig de capitals i prevaricació que aquest dimecres ha admès, un delicte de tràfic d'influències per haver afavorit des del seu càrrec una empresa per interessos personals. Amb tot, Carrau ha descartat finalment aquest delicte i, amb relació al blanqueig de capitals, ha agafat de referència el valor que tenien els terrenys el 1998 i no el que tenien el 2006, quan va tenir lloc la requalificació.

Així, l'expresidenta del Consell ha acceptat una condemna de 3 mesos de presó pel blanqueig de capitals, substituïbles per 9.000 euros de multa, a més de 2 anys d'inhabilitació. Pel delicte de prevaricació, ha acceptat quatre anys més d'inhabilitació. A tot això cal sumar 42.500 euros de multa pel blanqueig i 17.000 euros pels doblers blanquejats.

El cas Studio Media

Aquest dimecres dematí també s'ha duit a terme una vista prèvia pel cas Studio Media, pel qual la Fiscalia demanava per a Munar 7 anys de presó. També demanava la mateixa pena per a l'exvicepresident de la institució insular Miquel Nadal, que també ha assistit a la convocatòria. L'exconseller de Presidència Miquel Àngel Flaquer també hi ha assistit. Carrau acusa Munar i Nadal de prevaricació administrativa, frau a l'administració, tràfic d'influències i falsedat en document oficial per l'adjudicació de la gestió de la ràdio insular Ona Mallorca a l'empresa Studio Media Comunicació.

En aquest cas, però, les parts no han arribat de moment a un acord i el tribunal de l'Audiència fixarà una altra vista per al pròxim 11 de desembre.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF