CAS STUDIO MEDIA
Balears 08/12/2017

Munar cerca un darrer pacte

Anticorrupció li reclama set anys més de presó per beneficiar Studio Media

A. Schnabel / Efe
2 min
Maria Antònia Munar, expresidenta del Consell de Mallorca, a la recerca d’un darrer acord per tancar sense més presó els seus casos de corrupció.

PalmaUn darrer acord amb la Fiscalia: amb aquesta intenció l’exlíder d’Unió Mallorquina i expresidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, serà de nou excarcerada per trepitjar l’Audiència de Palma, que acollirà el pròxim dilluns una vista prèvia pel cas Studio Media. Hi està citada perquè, segons el Ministeri Públic, hauria beneficiat de manera arbitrària i amb 3 milions d’euros provinents de fons públics una societat pròxima a membres destacats d’Unió Mallorquina i que ha batejat la causa.

Anticorrupció reclama per a Munar 7 anys de presó, 20 d’inhabilitació i 5 milions d’euros de multa pels delictes de prevaricació, frau, tràfic d’influències i falsedat en document públic. És previsible, no obstant això, que durant la vista se substanciï un darrer pacte amb l’acusació per tancar sense més condemnes de presó el serial de casos de corrupció que han comportat per a Munar 14 anys de privació de llibertat.

L’expresidenta del Consell no ha gaudit de permisos fora de la presó des que hi va ingressar l’estiu del 2013. La situació, però, podria canviar ben aviat.

La complicitat de la presidenta

La Fiscalia considera que els alts càrrecs del Consell es van aliar amb els empresaris per beneficiar amb fons públics Studio Media, ignorant la legalitat. De fet, segons l’escrit d’acusació, l’empresa s’hauria creat exclusivament per participar en un concurs públic d’un servei de ràdio l’any 2000 quan aquest encara no s’havia convocat. La Fiscalia considera que Munar hauria tolerat i consentit totes aquestes irregularitats i hauria permès l’adjudicació perquè afavoria persones properes a UM.

A més de Munar, la vista prèvia del pròxim dilluns també tindrà la presència de l’exvicepresident de la institució insular Miquel Nadal; l’exconseller d’Hisenda del Consell Miquel Àngel Flaquer; l’exconseller de Territori Bartomeu Vicenç; l’aleshores secretari tècnic de Vicepresidència, Antoni Moragues; el llavors coordinador de serveis de la institució, Miquel Àngel Grimalt, i els empresaris Alfredo Conde i Elisabet Diéguez.

El fiscal acusa Nadal de delictes continuats de prevaricació, frau a l’Administració, tràfic d’influències i falsedat documental i demana per a ell una condemna de 7 anys de presó, 5 milions de multa i inhabilitació especial per a càrrec públic per més d’una dècada. Per a Vicens, la Fiscalia demana 4 anys de presó i 10 d’inhabilitació, així com una multa de 5 milions, i per a Flaquer, Moragues i Grimalt, 8 anys d’inhabilitació. Per a Conde i Diéguez reclama 4 anys de presó i 8 d’inhabilitació.

Munar admeté que era culpable

El primer pacte amb el Ministeri Públic va arribar fa poc més d’una setmana. El tribunal provincial realitzà una vista prèvia en la qual Munar va admetre els delictes de prevaricació i blanqueig de capitals per haver cobrat una comissió de 400.000 euros per la requalificació dels terrenys del polígon de Son Oms i afavorir-ne l’edificabilitat.

La Fiscalia demanava inicialment una pena de 6 anys de presó, una multa de 2,5 milions d’euros i el decomís de 245.000 euros més. Ara bé, l’exlíder d’UM va acceptar el pagament de 68.500 euros de multa, que consignà dilluns passat als comptes de l’Audiència de Palma evitant, d’aquesta manera, sumar temps al seu calvari penitenciari.

stats