SALUT CENTRE PENITENCIARI
Balears 30/08/2013

Munar, tot carisma entre reixes, es fica les preses a la butxaca

Segons les recluses, defensa la seva innocència, vesteix elegant i es cuida molt

Antònia Artigues
3 min
Bartomeu Vicens recull el diploma del curs d'habilitats socials. Al fons, el director de la presó, Gustavo Villas, i el vicepresident del Consell, Joan Rotger.

Palma.Ella ahir no era a la sala d'actes de la presó de Palma on es varen entregar els 232 diplomes als reclusos que han participat dels cursos d'estiu de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED). Però si hi hagués estat, segurament les seves companyes de la presó l'haurien aplaudida a les totes en recollir un diploma.

Les preses que comparteixen ara vida amb qui fou presidenta del Parlament balear, del Consell de Mallorca, d'Unió Mallorquina i dona clau en la política balear, Maria Antònia Munar, es desferen ahir en alabances cap a la seva nova companya.

Fou just un moment, fins que els responsables del centre penitenciari les recomanaren callar, però n'hi hagué prou. Totes a l'una la defensaren. "És molt bona, molt agradable, encantadora i amable". I una al capdavant de totes elles: "Jo som la seva esteticista". Demostrà més autoritat que les altres per parlar de Munar.

Algunes l'han vista plorar i asseguren que ella defensa la seva innocència. "Ella diu que s'ha comès una injustícia...", comenten algunes. "I amb mi -somriu una altra en to de burla-, que just me'n trobaren 300 grams...". "Jo la trob bona; a mi no m'ha robat, jo no som mallorquina, som dominicana", afegeix.

Perruqueria i manicura

Tot i això, a elles Munar els sembla amabilíssima i estupenda. Ideal. En pocs dies ha sabut guanyar-se la simpatia de les companyes. Pareix que el seu carisma (o capacitat d'encisar, que dirien altres) ha traspassat els controls i les reixes de la presó, com també ho han fet la seva elegància i coqueteria.

Dos cops a la setmana, Maria Antònia Munar es posa en mans de la seva esteticista. S'arregla els cabells i es fa la manicura. L'esteticista li cobra dos paquets de tabac.Va molt arreglada, i fins i tot porta bossa permanentment, una cosa que desperta no poca curiositat. Una bossa de les bones. I sabates de taló.

Qui sí que era ahir a l'entrega dels diplomes dels cursos d'estiu és Bartomeu Vicens, un dels homes de confiança de Munar que també és a la presó. Els altres membres de la cúpula d'UM que són entre reixes (Miquel Nadal i Francesc Buils) tampoc no hi acudiren... Ells es relacionen amb normalitat a la presó. I en zones i actes comuns han coincidit amb Munar. Aquesta serà la nova normalitat que s'anirà imposant per a ells i per a ella. Dels presos del PP, no se'n va veure cap a l'entrega dels diplomes de la UNED. Jaume Massot, exdirector general de Territori, fou anomenat com a alumne d'un curs.

Vicens recollí el seu diploma pel curs "Desenvolupament de les habilitats personals", amb 152 matriculats. Els altres cursos que ha impartit la UNED són "Com escriure una novel·la i relats breus" ( amb 20 participants), un altre sobre igualtat ("Construint una societat igualitària", que han seguit unes 40 persones) i, finalment, un curs de català "de subsistència", mentre que en aquests moments se n'està desenvolupant un de català elemental amb l'objectiu de facilitar el coneixement de la llengua entre els reclusos i recluses.

Increment d'alumnes

El director de la UNED a les Illes Balears, Miguel Ángel Vázquez, destacà que enguany el nombre de presos i preses que s'han sumat als cursos, un total de 232, s'ha incrementat un 45% respecte de l'any passat, i animà tots els presents a continuar esforçant-se per la seva formació com una eina molt important per a la reinserció. La UNED imparteix aquests cursos al centre penitenciari des de fa 12 anys.

Miguel Ángel Vázquez; el director del penal, Gustavo Villas, i el vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, foren els encarregats de lliurar els diplomes als interns que han seguit els cursos.

El director de la presó assegurà, quan els mitjans de comunicació li demanaren sobre la presència d'un nombre considerable de polítics al centre penitenciari, que allà, quan es traspassa la porta d'entrada, tothom és igual.

En aquests moments -digué el director-, a la presó de Palma hi ha un total de 1.400 interns. D'aquests, 99 són dones. I insistí que no hi ha diferències per a ningú.

Munar és a la presó des del 24 de juliol i ara ja ocupa sola una cel·la. Igual que la resta, pot fer 10 cridades per telèfon a la setmana, de 5 minuts cada una. Rep visita setmanal de 40 minuts (amb comunicació mitjançant vidre), en divendres, dissabte o diumenge.

stats