ENTREVISTA
Balears 25/02/2017

Miriam Zabalegui: “Volem ser un oasi d’inspiració per al món empresarial”

Delegada dels Joves Empresaris de Menorca

Ivan Martín
4 min
Miriam Zabalegui: “Volem ser un oasi d’inspiració per al món empresarial”

MaóNascuda a Donostia fa 35 anys, Miriam Zabalegui resideix a Menorca des de fa sis anys. Aquesta consultora en finançament per a la investigació, lidera el projecte Atalis Fundraising, una spin out de l’empresa Link Knowledge Exchange amb clients com la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Com es presenta la novena edició d’Innovem?

És una edició especial, de maduresa, que ens permet mirar enrere i començar a fer balanç de la feina feta en el teixit emprenedor i empresarial de Menorca

Quina és la temàtica escollida per a enguany?

Volem reflexionar sobre el rol de les persones en el món de l’empresa a partir del gran canvi que s’hi ha produït des del punt de vista dels recursos humans, la formació i l'organització de la mateixa empresa. De mà d’obra d’un engranatge a ambaixadors de la marca, d’estructures piramidals a estructures horitzontals, d’aprenentatge per repetició a treball col·laboratiu.

Quines en són les principals novetats?

L’essència continua sent la mateixa, com un aparador creat per presentar projectes innovadors, però enguany hem afegit nous 'partners' a l'organització del concurs Innovem d’àmbit nacional, que arriba a la cinquena edició, i també hem incrementat el nombre de ponents que hi participaran a través de taules rodones.

Explicau els ponents que vindran aquest 2017.

El programa inclourà, entre d’altres, la participació del director de la Fundació Cotec, Jorge Barrero; el president del Centre Unesco de Catalunya, Eduard Vallory; el fins fa poc director de comunicació del Futbol Club Barcelona, Albert Roura; els fundadors de Ratpanat, Estrella Ortego i Ricard Gramona; el fundador de Betahaus, Eduard Forte; un dels espais de 'coworkings' més grans de Barcelona, i el màxim responsable de Touché al nostre país, Javier Peso, una empresa vinculada a la biometria com a eina d’identificació per les persones.

Quin és el repte que us heu fixat com a organització?

Continuar sent un punt de referència i un oasi d’inspiració pel món empresarial de Menorca i les Balears, una mena de kit-kat per poder aprendre i reflexionar. També ens agradaria continuar sent motor per a tots aquells emprenedors que tenen talent, tenen idees i cerquen un espai on donar-les a conèixer.

És el primer Innovem amb una sèrie de canvis interns. Com afecta aquest fet?

La sort que tenim és que Innovem es fa entre molta gent, entre moltes persones que hi col·laboren amb el seu granet d’arena i, en aquest cas, l’anterior gerent, la Carme Crespo, no ha deixat d’implicar-se en el projecte i n'ha facilitat molt el relleu. El que sí que vam haver de fer és començar molt abans la preparació per tal que aquesta transició fos com més fàcil millor.

Quins altres projectes moveu des de Joves Empresaris de Menorca?

A banda d’Innovem, actualment el més destacat és el Plató de Joves, un 'coworking' que fa quatre anys que està en marxa a Maó com a espai per a emprenedors. S’ha convertit en un lloc de referència del qual estam molt orgullosos. D’altra banda, tenim els premis anuals, que convocam per reconèixer el talent insular, i també tenim diferents seminaris i programes de formació que al llarg de tot l’any organitzam amb els nostres socis. Fa pocs dies vàrem concloure el curs d’emprenedoria juvenil 'Construye tu futuro', realitzat amb la Fundación Incyde i adreçat a nois i noies menors de 30 anys que no estudien ni tenen feina. Hem tingut 19 alumnes i han sortit del programa amb un projecte de futur.

Molts projectes que han passat per Innovem han acabat en realitat. Quins en són els més representatius?

En podria dir bastants, però si n’he de mencionar alguns, parlaria de Mabrian, la solució informàtica basada en intel·ligència artificial del menorquí Santi Camps; l’aplicació fotogràfica Photopills, que va guanyar una de les edicions del concurs d’Innovem i que avui dia està recomanada a l’Apple Store, i Menorca Millenials, aquesta trobada internacional d’'start-up' que des de fa dos anys té lloc a la nostra illa i que es va concebre a Innovem amb Ricard Garriga i Marcos Martín.

Com aconseguiu convèncer perquè vinguin a Menorca els ponents, personatges d’alt nivell empresarial?

Ha, ha, ha! Pagant segur que no perquè tots els ponents que hem tingut han vingut sense cobrar ni un euro. A banda que Innovem ja comença a tenir un recorregut dins dels esdeveniments per a emprenedors que s'organitzen al nostre país, hi juga un paper molt important que sigui a Menorca, una illa amb un atractiu especial per les seves característiques que convida a voler venir a desconnectar. Precisament, ho organitzam un dijous i divendres per propiciar que puguin aprofitar el cap de setmana.

Fins quan Innovem? Us en plantejau una segona edició anual?

No me n’imagín dues edicions a l’any pel fet que es tracta d’un treball de preparació molt intens que amb l’estructura que tenim seria impossible afrontar-lo. Fins quan Innovem? No ens ho hem plantejat mai. Fins que la gent ho vulgui, fins que hi hagi emprenedors amb ganes de mostrar les seves idees al món, pot existir un esdeveniment com el nostre.

stats