Miquel Nadal, a judici pel cas Ibatur a final d'any

L'exdirectiva d'IB3 Àngela Seguí i el cineasta David Carreras també hi hauran d'anar

L'exconseller de Turisme Miquel Nadal (Unió Mallorquina) haurà de tornar a comparèixer davant el tribunal a final d'any pel cas Ibatur. El 20, 27 i 28 de desembre i el 12 de gener són les dates fixades en el calendari del Jutjat Penal número 4 de Palma, que ha d'acollir una vista oral a la qual també estan citats l'exdirectiva d'IB3 Àngela Seguí, el cineasta David Carreras, l'exdirector general de Promoció Turística Juan Sastre i l'arquitecte Vicent Mulet. Fonts jurídiques han assenyalat a l'ARA Balears, no obstant això, que amb tota probabilitat les parts arribaran a una conformitat. 

Segons els fiscals d'Anticorrupció Juan Carrau i Miguel Ángel Subirán, Nadal es concertà amb Sastre amb la intenció de beneficiar diverses empreses de manera arbitrària atorgant contractacions públiques. Imputen a tots dos tres delictes de frau a l'administració pública, tres delictes de prevaricació administrativa i un delicte de frau en les subvencions "per haver destinat fons públics ocultant-ne la veritable destinació i falsejant les condicions per obtenir-los".

Seguí, que en aquell moment (2008-2009) era directora del diari digital Ciutat.es, hauria convençut Nadal i Sastre perquè contractassin directament els seus serveis amb l'objectiu de col·locar al seu web diversos bàners publicitaris d'Ibatur. Mesos després que aquests enllaços publicitaris apareguessin al digital, es formalitzà l'expedient per un import de gairebé 70.000 euros, una quantitat que els fiscals consideren "molt superior a les tarifes habituals per aquest tipus de publicitat". Anticorrupció imputa a la periodista un delicte de frau a l'administració pública i demana per a ella un any de presó.

2,4 milions d'euros públics a les butxaques de Carreras

En aquella mateixa època, Carreras s'entrevistà directament amb Nadal i li exposà que tenia la intenció d'organitzar i gestionar un festival de cine. També li demanà doblers públics per finançar-lo. Nadal s'hi va comprometre i així ho va fer saber a l'aleshores director general de Promoció Turística, Juan Sastre, per pagar directament el cineasta. Nadal i Carreras van acabar firmant un conveni de col·laboració per atorgar al segon 2,4 milions d'euros. Posteriorment,la despesa no ha pogut justificar-se, remarca el Ministeri Públic. Anticorrupció imputa a Carreras un delicte de frau a l'administració pública i un delicte de frau en les subvencions i demana per a ell una pena de dos anys i sis mesos de presó i el retorn de la subvenció dels 2,4 milions d'euros, en concepte de multa.

Quant a l'arquitecte Vicenç Mulet, els fiscals expliquen que Nadal decidí contractar-lo per construir els estands d'una fira per un preu aproximat als 70.000 euros. Amb la finalitat de transferir aquesta xifra a les butxaques de l'arquitecte, s'inicià un expedient de contractació per aparentar que existia lliure concurrència. A més, es confeccionà l'expedient d'una contractació menor pel qual Ibatur pagava 20.590 euros. Aquesta quantitat anava destinada a pagar Mulet, però de manera encoberta. Carrau i Subirán demanen per a Mulet un any de presó.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF