Miquel Fluxà, president del grup Iberostar: "Fa sis mesos que les empreses de Trump encara cercaven hotels per invertir a Cuba"

Un dels hotelers amb més pes de l'Estat, convençut que el president electe dels Estats Units no complirà totes les seves amenaces, entre les quals la idea de revertir el desglaç entre Washington i l'Havana

Miquel Fluxà, president del grup Iberostar, al costat de la delegada del Govern Maria Salom i la presidenta Francina Armengol.

El president del grup Iberostar, Miquel Fluxà, ha declarat aquest dijous als periodistes que han acudit a l'obertura de la Convenció internacional de directius del grup Iberostar pel 60è aniversari de l'empresa turística a Inca, Mallorca, que "fa sis mesos les empreses de Donald Trump encara cercaven hotels a Cuba". A l'encontre també hi ha acudit la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i la delegada del govern central, Maria Salom.

Les declaracions de Fluxà es produeixen en un moment clau per a les relacions entre els EUA i Cuba. Aquesta mateixa setmana, el president electe dels Estats Units amenaçava de "liquidar l'acord" amb Cuba.

"Si Cuba no es mostra disposada a oferir un millor acord per als cubans, per as cubanoamericans i per al poble nord-americà en general, liquidaré l'acord", va dir Trump en un tuit.

El missatge coincideix amb l'inici dels homenatges a Cuba per la mort de Fidel Castro i amb l'arribada a l'Havana del primer vol comercial regular a la capital cubana des dels Estats Units en més de mig segle, una passa més en la normalització de relacions i en les creixents inversions a l'illa de companyies nord-americanes. Així, Trump va prometre revertir la política de desglaç iniciada per Barack Obama tret que vagi acompanyada d'una millora en el terreny de les llibertats i els drets humans a l'illa.

Però Fluxà s'ha mostrat tranquil, convençut que Trump no complirà totes les seves amenaces, entre les quals la idea de revertir el desglaç entre Washington i l' Havana.

Iberostar Hotels & Resorts té 13 hotels repartits per diverses zones de l'illa de Cuba. Des de les destinacions més conegudes, com Varadero, fins a zones menys turístiques, com Trinidad o la capital de l'Havana. Segons un acord, el grup preveu ara obrir 12 hotels més.

Mesures contra la "saturació"

Fluxà ha aprofitat l'encontre per vetlar pels interessos dels grans hotelers. D'aquesta manera, ha demanat a la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, una major col·laboració publicoprivada per fer del turisme una potència a escala mundial.

L'hoteler ha admès el pes que tenen com a 'lobby' per pressionar el Govern perquè la recaptació de l'ecotaxa reverteixi directament en el turisme.

Altrament, Fluxà ha demanat a Armengol mesures per posar fi a la "saturació" que pateixen les Illes els mesos d'estiu. En aquest sentit, ha reclamat que es reguli l'entrada de creuers als ports de les Balears.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF