PROCÉS INTERN

Miquel Ensenyat es perfila com a candidat de MÉS al Consell

Es dóna per fet que concorrerà a les primàries amb Barceló i Verger

La coalició MÉS experimentarà el proper 15 de novembre el procés de primàries de major abast que s’ha fet fins ara a Balears. No només els seus afiliats sinó qualsevol ciutadà progressista podrà triar els seus principals caps de cartell i la resta d’integrants de les candidatures. Les primàries determinaran la llista al Parlament per Mallorca, la del Consell de Mallorca i la de l’Ajuntament de Palma. A hores d’ara, es dóna per fet que el líder de la coalició, Biel Barceló, optarà a repetir com a candidat al Parlament i que el portaveu a Palma, Toni Verger, tornarà a presentar-se per ser el cap de cartell a l’Ajuntament de Palma. La novetat es preveu a la candidatura al Consell de Mallorca, que previsiblement encapçalarà el batle d’Esporles, Miquel Ensenyat.

Internament es dóna per segur que Ensenyat es presentarà al procés de primàries per ser candidat insular, després que ja hagi anunciat que no repetirà al municipi. De fet, ja hauria comunicat a militants la seva intenció, tot i que formalment el procés no s’obrirà fins al proper 15 d’octubre. Si s’acaba presentant, seria estrany que ningú més ho fes. Ensenyat, que ja fou candidat de MÉS a les passades generals, és valorat per tots els integrants de la coalició perquè entenen que el seu perfil representa MÉS, ofereix una imatge de renovació i transversalitat i la seva gestió municipal és considerada internament com un referent tant pel que fa a les polítiques de participació ciutadana com a les mediambientals.

Agafaria el relleu a l’exbatle de Petra i actual portaveu de MÉS al Consell, Joan Font, que continuaria comptant internament i segurament tornaria a formar part de la candidatura insular.

Barceló i Verger

Al marge del batle d’Esporles, no es preveuen més novetats en els caps de cartells. Si no hi ha canvis i sempre que els militants i simpatitzants així ho vulguin en les primàries, Biel Barceló tornarà a encapçalar la candidatura de MÉS a les autonòmiques per Mallorca i Toni Verger la de Palma. En el cas de Barceló, serà la darrera vegada que es presentarà a les autonòmiques. El secretari general del PSM ja havia anunciat també que no tornaria a optar a liderar el seu partit en el proper congrés.

Si no hi ha novetats al capdavant, els canvis es poden produir en la resta de membres de les candidatures, que també seran elegits en primàries. La voluntat de la direcció de MÉS és que en aquestes hi siguin representades totes les forces que integren la coalició i que ara per ara són el PSM (PSM-Entesa), IniciativaVerds, Esquerra Republicana i formacions d’àmbit municipal.

Es preveu que els dirigents de les principals formacions es presentin a les primàries per integrar les candidatures. Així, per exemple, s’espera que el coordinador d’IniciativaVerds, David Abril, ara diputat, opti a la llista al Parlament, i que la regidora Neus Truyols ho provi a la de Cort. També es preveu que el president d’Esquerra Joan Lladó es presenti a les primàries autonòmiques. Igualment s’espera que Miquel Àngel Sureda i Joan Josep Pascual, tots dos d’Esquerra, optin a la llista al Consell i a Cort, respectivament. Precisament la recent entrada d’Esquerra planteja incerteses dins MÉS. La coalició, que funciona d’una manera molt assembleària, començava a decidir a partir de votacions en les quals ja no es visualitzaven blocs de partits ni consignes, i ara es tem que els d’Esquerra votin en bloc per assegurar-se la seva presència a les llistes. Tampoc es descarta que hi pugui haver altres candidats republicans al marge dels ‘oficials’.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF