CULTURA
Balears 04/11/2016

Miguel Gallardo: "Cada vegada que em pos a pintar, dibuix la por. Una pàgina en blanc és terrorífica"

El dibuixant inaugura aquest dissabte l’exposició 'Mariposas en el estómago', a la capella de la Misericòrdia, tot dient que "els pares de nins autistes no som superherois" i que "ni la societat ni les institucions estan a l’altura de les famílies"

Cristina Sastre
2 min
L'actor Pol López i el dibuixant Miguel Gallardo. / MARC FONT

PalmaL’il·lustrador Miguel Gallardo inaugura aquest dissabte, a les 12.30 hores a la capella de la Misericòrdia de Palma, l’exposició Mariposas en el estómago, en la qual persones amb discapacitat expressen mitjançant l’art què és allò que els mou i motiva. Són obres d’art que conten el que ells més estimen, allò que els emociona, allò que els commou. Dibuixos, aquarel·les i postals de quan senten papallones a la panxa.

Gallardo hi oferirà una xerrada sobre "persones amb habilitats diferents", com la seva filla Maria, que té autisme i "és més intel·ligent que jo, perquè troba solucions a problemes més difícils que els meus". La va presentar al món amb el documental Maria y yo, ara farà 8 anys. "Ni és historieta ni li fa falta. És vida escrita i dibuixada", deia aleshores la crítica.

"L’autisme és un diagnòstic difícil per als pares", explica amb "un llenguatge poderós", l’art. Per això,"cada vegada que em pos a dibuixar, dibuix la por. Una pàgina en blanc és terrorífica".

Ell es fa dir historietista, dels qui van viure el boom del còmic en els anys 70 i ara creuen que "a Espanya encara arrossegam el llast que el còmic és per a infants". I no, "és equiparable

a la literatura i al cinema".

Gallardo ve a Ciutat a dir que els pares d’aquests infants "no som superherois,

som persones normals posades en unes circumstàncies extraordinàries que hem de desenvolupar

habilitats extraordinàries", tot i que "ni la societat ni les institucions estan a l’altura de les famílies". "Encara hi ha molt per fer, cal educar i conscienciar", assegura.

Quan li demanen com dibuixaria la pregunta "què passarà amb el nostre fill quan sigui gran”, respon amb “un interrogant sobre el meu cap". "Si em donen una mica de temps, la proposaré als del The New Yorker", riu.

L’exposició, organitzada per Plena Inclusió i patrocinada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat –i en la qual col·labora el Consell de Mallorca–, podrà visitarse fins al pròxim 15 de novembre en el Centre Cultural la Misericòrdia de Palma.

stats