REGULACIÓ
Balears 04/03/2017

Mig miler de palmesans signen contra el lloguer turístic

La Federació de veïns fa un balanç positiu del primer dia de campanya

Margalida Mateu
2 min
Primera jornada de recollida de signatures contra el lloguer turístic en plurifamiliars a la ciutat de Palma.

PalmaEl vent no ha estat impediment perquè prop de 500 persones hagin signat en contra del lloguer turístic en habitatges plurifamiliars de Palma el primer dissabte de recollida, en una campanya engegada per la Federació d’associacions de veïns de Palma.

La iniciativa s’estendrà durant tots els dissabtes d’aquest mes de març. Des de la Federació esperen poder arreplegar 5.000 signatures, que lliuraran al Govern i a l’Ajuntament de Palma. “L’objectiu és reunir el màxim nombre de firmes possible, perquè respectant la llei puguem fer les accions pertinents per impedir el lloguer de turisme vacacional a les finques de pisos, també anomenats habitatges plurifamiliars”, assenyala Joan Forteza, president de la Federació.

A tots els barris, sense excepció

“La problemàtica derivada de la massificació i saturació que patim ja no sols afecta el centre de Palma, sinó que s’ha estès com una bassa d’oli als altres barris; a mesura que l’estoc d’habitatges del centre històric s’acaba, es traspassa a les Avingudes i ja té lloc a Santa Catalina, al Jonquet, al Puig de Sant Pere, al Terreno”, etc., afegeix Forteza.

Des de la Federació volen que aquesta sigui una campanya molt participativa i que els ciutadans els facin costat, és per això que “intentarem, abans que s’aprovi l’esborrany de la Llei del turisme -a la qual també hem presentat esmenes-, de fer arribar les nostres reivindicacions tant al Govern de les Illes Balears com a l’Ajuntament de Palma. Hem demanat al batle que s’hi impliqui i que no només digui que ho deixa en mans de les comunitats de veïns”.

A més, Forteza assenyala que “s’ha de tenir en compte que la participació dels ciutadans en les comunitats de veïns és molt baixa i la majoria estan en mans dels administradors de finques, als quals els veïns deleguen els vots. Una decisió tan important que afecta la convivència dels ciutadans no pot estar en mans dels administradors de finques”, assevera el president.

Hem parlat amb una parella de joves que signaven la petició. “Visc en un pis a prop de la Seu, de 70 metres quadrats, i pas molta pena que l’arrendador un dia no m’engegui per fer lloguer turístic, perquè em seria molt difícil de trobar un altre pis”, confessa. També firma un estranger que dona suport a la iniciativa; altres persones signants reconeixen que “tenc amistats que cerquen per llogar i no troben pisos, i els que hi ha són molt cars, s’enfilen als 1.000 euros, i amb els sous d’avui dia no els poden pagar, n’és una de les conseqüències”.

El resultat del primer dia de trobada amb la ciutadania “ha estat molt positiu, 435 signatures”. La Federació continuarà recollint firmes els dissabtes que venen de març a les paradetes de l’Olivar, Sindicat i a l’estació Intermodal.

stats