OPINIÓ PÚBLICA

Més de la meitat de la població de les Balears creu que la massificació turística és un problema

El darrer Ecobaròmetre posa de manifest que la gestió de l'aigua i la neteja de platges i ports són qüestions emergents dins de les preocupacions de la societat illenca

La massificació turística és un problema per més de la meitat de la població de les Balears, segons reflecteix l'Ecobaròmetre. Per primera vegada en els quatre anys que es publica aquest estudi, el concepte de massificació surt lligat a l'arribada de visitants, segons han posat de manifest els responsables d'aquesta enquesta que copsa l'opinió dels residents illencs. La intenció és detectar els problemes emergents, com la qualitat i quantitat de l'aigua i la neteja de platges i ports.

Un 52,5% de la població considera "excessiva" la quantitat de turistes que arriba a les Illes durant l'estiu, mentre que un 39% creu que és una xifra adequada, i només un 2,5% la troba insuficient. Gonzalo Adán, de l' IBES (Instituto de Estudios Sociales Avanzados), ha remarcat que l'estudi es va fer durant el mes de juny, abans de l'estiu, i ja en aquella data, després de la Setmana Santa, la massificació era percebuda com un problema. També sobre aquesta qüestió de l'excessiva arribada de turistes, Adán ha explicat que existeix un doble vessant, ja que una majoria opina que és un problema, però a la vegada "no volen que deixin de venir perquè són una font de riquesa".

Aprofundint en qui es mostra contrari a la sobrepoblació, "els estrangers residents es queixen de la massificació quasi més que els residents", ha puntualitzat el representant de l'IBES, qui ha afegit que l'opinió registrada demostra que aquest col·lectiu "vol exclusivitat en la seva visita a l'illa".

L'Ecobaròmetre és un estudi d'opinió pública impulsat per iniciativa privada i es fa a partir d'unes 900 entrevistes a la població major de 17 anys de Mallorca, Menorca i Eivissa, tant amb preguntes tancades com obertes.

Tornant a la qüestió de la massificació, els més crítics són els ciutadans d'entre 36 i 50 anys, els residents a Palma i els d'Eivissa. Els residents en nuclis rurals aïllats manifesten disgust per culpa del trànsit excessiu i la saturació de carreteres secundàries amb els cotxes de lloguer i a les vies d'accés a cales, fet que els obliga a cercar carreteres alternatives.

Respecte de les conseqüències mediambientals, un 48,8% dels enquestats opina que la massificació afecta molt la conservació del paratge natural i un altre 40% creu que hi afecta en alguna cosa. Els dos percentatges duen a la conclusió que una àmplia majoria és conscient de l'impacte ambiental que té el turisme de masses.

Altres problemes

Aquest quart estudi de l'Ecobaròmetre ha estat impulsat i publicat per iniciativa de les empreses Tirme, IBES, Hidrobal i l'Obra Social de la Caixa. Guillermo Carbonero, director territorial d'Hidrobal, ha analitzat els resultats sobre el problema de l'aigua. "Els ciutadans són conscients de la problemàtica de l'aigua", ha afirmat Carbonero, qui ha detallat que figuren en els primers llocs la sequera, la qualitat i la sobreexplotació de les reserves hídriques. El malbaratament d'aquest recurs ocupa el cinquè lloc.

Com a contrast, només un 40% dels participants en l'estudi afirma conèixer el seu consum d'aigua, dada que per Carbonero vol dir "que un 60% no sap si en fa o no un consum correcte".

Sobre la xarxa de sanejament, el representant d'Hidrobal ha assegurat que el monstre del clavegueram, és a dir, les tovalloletes humides, "és un problema seriós per a les instal·lacions", però la població afirma ser sensible a les qüestions que es deriven d'un incorrecte ús de l'inodor, amb un 88,3% d'enquestats que declara tirar-hi només el paper higiènic.

Xarxa de sanejament

Rafael Guinea, director general de Tirme, ha posat de manifest la contradicció entre el que opinen públicament els ciutadans i el que passa realment amb el tractament de residus. Així, un 90% dels enquestats diu que habitualment separa els fems de casa seva per materials; "la realitat és que el percentatge és inferior", ha comentat Guinea. Per això, s'ha mostrat partidari de motivar la gent i augmentar la confiança del ciutadà en el sistema de reciclatge.

En la presentació de l'Ecobaròmetre, que s'ha fet en el CaixaFòrum de Palma, Tomeu Berga, en nom de la Caixa, ha destacat la col·laboració de l'entitat financera amb la conservació del medi ambient i, com a prova, ha recordat l'ajuda immediata per combatre els incendis d'aquest estiu.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF