SERVEIS SOCIALS
Balears 17/09/2016

Més de 800 nins separats dels pares

La negligència és el principal motiu per retirar els nins de les seves famílies

M. T.
2 min
Joan Escandell està al front del departament que fa possibles els acolliments familiars a Mallorca.

PalmaLa ràtio de menors en centres de protecció de les Balears és més gran que la d’altres comunitats autònomes, recalca Joan Escandell. A Mallorca més de 500 menors s’estan amb una família d’acollida, sigui de manera temporal o permanent, amb familiars biològics o aliens. I si es tenen en compte els nins que es troben en centres, la xifra puja a més de 800. Una xifra que per al responsable de la secció d’Acolliments Familiars de l’IMAS és motiu per reflexionar. Des del Consell de Menorca, la directora insular de Família, Immaculada Granell, indica que hi ha 24 nins acollits per famílies i 11 més en acolliment preadoptiu. A Eivissa i Formentera, 47 infants es troben dins els programes d’acolliments familiars.

Negligència dels pares

La gran majoria de casos d’acolliment a Mallorca es produeixen a causa de la negligència dels pares biològics, indica el cap de secció de l’IMAS. Al seu despatx, té expedients dels procediments oberts. Un expedient pot sumar perfectament unes 2.000 pàgines de documentació, comenta Escandell per posar de manifest la complexitat de cada cas.

Els programes d’acollida es van posar en marxa als anys 90 a les Balears, però aquesta iniciativa no es va consolidar, recorda Escandell. No va ser fins al 2001, ja amb el Consell insular, que a Mallorca es va tornar a instaurar. Els principis van ser durs, perquè per molt que s’informàs les famílies Cangur de quina era la seva funció, era inevitable que després diguessin: “Ja em qued jo el nin”, recorda Escandell.

A les Balears, els acolliments temporals i permanents són processos totalment diferenciats de l’adopció, tal com estableix la llei. És més, si els tècnics que trien les famílies acollidores saben que aquells pares, pare o mare tenen en marxa un expedient d’adopció, o estan en el procés d’inseminació per tenir fills, queden descartats per evitar problemes. “Són petits filtres”, diu el responsable d’Acolliments Familiars.

En tots els anys que fa que estan en marxa aquests programes, el servei només ha trobat tres casos en els quals les famílies d’acollida es volien quedar amb el menor, i ho han denunciat a l’IMAS. En tots els casos, diu Joan Escandell, la raó ha estat de part del servei de menors.

En aquests moments, hi ha 63 famílies Cangur a Mallorca, 51 d’elles en acolliment actiu i 12 en espera. I 79 famílies més dins del programa Niu, d’acolliments permanents. 362 menors estan acollits per algun dels seus familiars.

El desavantatge dels acolliments temporals, explica Escandell, és que durant dos anys el nin pot tornar amb la mare, pare o a altres familiars en qualsevol moment. Per aquesta qüestió, Immaculada Granell remarca que les xifres a Menorca varien molt en un termini de dies.

A Mallorca, el novembre començarà un nou curs de formació per a famílies d’acollida. Per a ells i per resoldre dubtes, l’IMAS posa a disposició dels interessats el telèfon 900 100 444.

Les famílies que s’ofereixen per cuidar nins de manera temporal són una mostra petita de la nostra societat, diu Escandell. Parelles heterosexuals, homosexuals, famílies monoparentals, gent jove, jubilats... No hi ha un perfil determinat. Però sí que tenen en comú, afirmen Escandell i Maria García, la motivació d’ajudar.

stats