MÉS insta a tallar relacions amb països que col·laborin amb el terrorisme

El portaveu del grup parlamentari, David Abril, ha exposat una proposta no de llei que té en el punt de mira Qatar i l'Aràbia Saudita

MÉS per Mallorca ha presentat aquest dilluns una proposta no de llei al Parlament que preveu tallar les relacions econòmiques i diplomàtiques amb aquells països que col·laborin directament o indirecta amb el terrorisme global. "Les Illes Balears també tenim la nostra part de responsabilitat en aquesta lluita", ha afirmat el portaveu de la formació, David Abril

Aquesta proposta no de llei insta el govern espanyol a revisar la seva política exterior i trencar relacions polítiques i comercials amb aquells estats dels quals es demostri que col·laboren amb el terrorisme fonamentalista. També que defensi aquesta postura l' UE i l' ONU. A més, fa una crida al Govern balear a incorporar clàusules socials en els criteris de contractació pública per excloure o penalitzar les empreses que negociïn amb països col·laboradors amb el terrorisme global.

D'altra banda, s'interpel·la Ports de l'Estat i el Govern autonòmic per impedir l'amarrament de iots que provinguin dels països dels quals es demostri que estan vinculats amb el terrorisme o en portin la bandera. Argumenten que l'Estat ja duu a terme aquesta pràctica amb les embarcacions que hagin recalat a Gibraltar. Els ecosobiranistes critiquen que pels ports balears passen els iots de l'emir de Qatar o el príncep de l' Aràbia Saudita i se'ls rep "amb els braços oberts perquè porten doblers, tot i que moltes vegades aquests estiguin tacats de sang".

Finalment, s'insta la Casa Reial a no dur a terme cap audiència pública ni privada als palaus de Marivent i l'Almudaina amb "la família reial saudita, ni de l'emir de Qatar ni altres mandataris de països vinculats al finançament i col·laboració amb el Daesh". 

Abril ha expressat que des de l'àmbit d'actuació balear també cal lluitar contra el terrorisme atacant "els interessos dels països que directament o indirecta financen els grups que actuen de manera violenta", que considera l'arrel del problema. El portaveu ecosobiranista ha afirmat que existeixen amistats perilloses de l' Estat i la Família Reial espanyola amb  "les families de tirans que sostenen amb el seu suport grups terroristes"

El portaveu ha expressat el rebuig rotund del partit al terrorisme fonamentalista i ha manifestat la seva solidaritat amb les famílies de les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils i amb el poble de Catalunya, "com sempre ho hem fet amb els atemptats d'altres indrets d'Europa i dels països musulmans, qui majoritàriament reben els atacs". 

Sobre l'anunci de la CUP, que es planteja no assistir a la manifestació en rebuig dels atemptats convocada el 26 d'agost a Barcelona si hi assisteix el rei, Abril ha afirmat que la formació anticapitalista fa bé de denunciar la incoherència de "ser amic de qui finança els terroristes i voler estar al capdavant d'una manifestació en contra". Tot i creure que els monarques no haurien d'encapçalar la mobilització, ha defensat que MÉS hi assisteixi: "no deixarem que siguin els únics que surtin a la foto, però tampoc de denunciar les seves incoherències, d'expressar el nostre rebuig al terrorisme i d'estar al costat de la gent".

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF