Balears 26/06/2017

Més de 240 famílies s'han format per treballar en xarxa la prevenció del consum d'alcohol entre joves

Gràcies al finançament de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, aquest projecte d'apoderament familiar s'ha pogut desenvolupar per primera vegada a totes les Illes Balears

Anna Vidal
2 min
Santiago, March, Juan i Guerrero, durant la presentació dels resultats del projecte FERYA / CAIB

PalmaLa consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, i el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, han presentat, juntament amb representants de la Confederació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (COAPA) i de l'Institut Europeu d'Estudis en Prevenció (IREFREA), els resultats del projecte 'FERYA Illes Balears', desenvolupat durant el curs 2016-2017 i que té com a objectiu principal prevenir riscos que afecten els menors d’edat, especialment el consum de drogues i alcohol, aportant eines i capacitació a pares i mares que lideren associacions de les Illes Balears en què participen les famílies (associacions d’alumnes, veïnals, d’oci i temps lliure, etc.).

El projecte FERYA (Famílies en Xarxa i Actives) és un programa que es realitza a l'Estat i que a Mallorca fa quatre anys que es duu a terme. Enguany, gràcies al suport econòmic per part de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, el projecte 'FERYA Illes Balears' s’ha pogut desenvolupar per primera vegada també a Menorca, Eivissa i Formentera.

“Els joves es mouen en xarxa i les famílies han d’aprendre a moure’s també en xarxa”, ha apuntat la consellera Fina Santiago, que ha explicat que programes com aquests permeten a les organitzacions familiars crear lideratges per tenir un paper actiu en la prevenció de conductes de risc que es manifesten de vegades en el consum abusiu de l'alcohol.

Per part seva, el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, ha recordat la importància de continuar desenvolupant mesures de col·laboració entre l’escola i les famílies, com també de la necessitat d’oferir suport institucional a les associacions de pares i mares d’alumnes “perquè aquest tipus de feina que duen a terme es pugui consolidar en el temps”.

“Necessitam treballar de manera organitzada i col·lectiva, les famílies, individualment, tenim un abast limitat”, ha assegurat Miquel Àngel Guerrero, membre de la Confederació d’Associacions de Pares i Mares (COAPA) i coordinador del programa 'FERYA Illes Balears'. “Necessitam tenir un lideratge real per poder dur a terme accions preventives i de modificació de conductes més enllà de l’àmbit domèstic i ampliar aquesta xarxa de famílies per treballar amb altres agents que tenen alguna cosa a veure amb la regulació i control de les conductes dels joves fora de casa”, ha afegit. En aquest sentit, Guerrero ha destacat la importància de treballar de manera coordinada amb els ajuntaments per mirar de controlar, per exemple, el consum d'alcohol durant les festes populars. “Els municipis són fonamentals per treballar la prevenció, s'ha de treballar en marxa”, ha afegit Montse Juan, professional de l'IREFREA (a través del qual s'ha dut a terme aquest projecte). “Una sola família no educa el seu fill; les famílies hem de ser responsables dins i fora de casa, hem de crear contextos educatius i saludables, i tot això està legitimat per evidències científiques”, ha dit Juan.

En total, durant aquest curs, s’han duit a terme 281 accions de difusió del programa a diverses associacions d’arreu de les Illes (Mallorca 190, Menorca 43, Eivissa 45, Formentera 3); s’han mantingut 23 trobades amb juntes d’associacions de pares i mares (Mallorca 9, Menorca 6, Eivissa 7, Formentera 1), i 13 trobades directes amb pares i mares; s’han fet quatre tallers de formació per a responsables d’associacions, un a cada illa, i s'han fet 13 accions preventives en l'àmbit municipal. Aquestes accions han permès que el projecte de prevenció i capacitació 'FERYA Illes Balears' hagi arribat a més de 244 famílies de les Illes.

stats