Balears 21/11/2017

Més del 70% dels usuaris dels casals per a persones majors, insatisfets amb la seva llar

L'estudi, presentat en el marc de l'Anuari de l'envelliment 2017, assenyala que el 28,6% no té banyera o plat de dutxa i l'11,4% no té aigua corrent

Anna Vidal
2 min
Presentació de l'Anuari de l'Envelliment 2017 / ISAAC BUJ

PalmaLes persones majors són considerades un col·lectiu vulnerable per les seves condicions biològiques, vulnerabilitat que augmenta quan s'hi afegeixen també condicions socials de risc i de falta de recursos. En aquest sentit, els casals de barri ofereixen a la gent gran una eina per promocionar la seva autonomia, faciliten que es mantinguin als seus domicilis i en prevenen el deteriorament.

Aquesta és la principal conclusió d'un estudi sobre els característiques sociodemogràfiques dels usuaris dels casals de persones majors de Palma gestionats per l'associació INTRESS que s'ha donat a conèixer aquest dimarts en el marc de la presentació de l'Anuari de l'envelliment 2017, elaborat per la Universitat de les Illes Balears.

En aquest estudi s'avaluaren 75 usuaris majors de 60 anys que acudien amb freqüència als serveis de promoció de l'autonomia personal dels centres Ciutat Antiga, Casal Jonquet i centre Can Ribes. Es tracta, en general, d'un col·lectiu que viu sol i amb un nombre de visites i contactes telefònics limitat. Un 21,3% no havia tingut visites en la darrera setmana i un 28,4% confessava que se sentia sol amb freqüència.

“Una de les dades més preocupants és que el 71% dels usuaris assegura que se sent insatisfet amb les condicions de la seva llar”, ha destacat Natalia Reinares, una de les investigadores. Concretament, un 25,7% patia limitacions per les barreres arquitectòniques tant en l'accés a l'habitatge com a dins, un 28,6% no tenia ni banyera ni plat de dutxa, un 22,9% no tenia rentadora i un 11,4% no tenia aigua corrent, entre d'altres.

Totes aquestes condicions, assenyala l'estudi, justifiquen l'elevada assistència i ús dels recursos dels casals com el servei de menjador (40,4%), la bugaderia (14,8%) i les dutxes (12%). Així mateix, els casals també compleixen funcions de socialització, com demostra el fet que gairebé totes les persones entrevistades asseguraven que en acudir als casals havien aconseguit establir noves amistats que havien afavorit el seu benestar emocional. “Els casals funcionen com un servei especialitzat que permet, no només cobrir necessitats més bàsiques com l'alimentació o la higiene, sinó que també afavoreix la constitució de noves xarxes socials”, conclou l'estudi.

10è aniversari de l'Anuari de l'envelliment

L'Anuari de l'envelliment va néixer fa deu anys amb l'objectiu de fer visible el fet social de l'envelliment, contribuir al coneixement i la comprensió d'aquest sector des de diferents vessants i donar a conèixer els programes i les polítiques d'intervenció.

Al llarg d'aquesta dècada s'ha comptat amb 264 col·laboradors del món professional i acadèmic i s'han publicat un total de 167 treballs. L'edició d'enguany consta de 24 articles en els quals es tracta l'envelliment actiu, la vulnerabilitat d'aquest col·lectiu, bones pràctiques assistencials o problemàtiques poc abordades, entre altres aspectes.

stats