CABRERA
Balears 24/08/2013

Més control abans de protegir més

Els pescadors s'oposen a la creació de noves zones de protecció marina a Cabrera, mentre falla la vigilància

Mercè Pinya
2 min
PESCA D'ARROSSEGAMENT  Els col·lectius ecologistes adverteixen dels perills de la pesca d'arrossegament per als ecosistemes marins i de la sobreexplotació de les pesqueres. En canvi, els pescadors avisen que el 70% del peix local s'aconsegueix amb aquest sistema.

Palma.Els pescadors no entenen com el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient es planteja la creació d'una nova zona de protecció al Fort d'en Moreu, a l'est de l'arxipèlag de Cabrera, "en un moment en què l'administració té escassos recursos per gestionar i controlar les actuals reserves marines".

El mes de juliol, l'organització Oceana anuncià que, juntament amb alguns sectors implicats, havia assolit un acord amb la Secretaria de Pesca del Ministeri de Medi Ambient per prohibir la pesca d'arrossegament sobre els fons coral·lígens i de rodolits de les muntanyes protegides del banc Émile Bardot i Ausiàs March, al canal de Mallorca, i una zona a l'àrea oriental del Parc Nacional de Cabrera, coneguda com el Fort d'en Moreu. De moment, Medi Ambient només ha elaborat un esborrany d'ordre ministerial, que preveu aquestes tres reserves marines.

L'esborrany inclou també la prohibició total de la pesca d'arrossegament i la limitació de les arts tradicionals, que serien permeses només en superfície. Els pescadors han demanat la retirada dues vegades d'aquest document per "manca d'informació científica i perquè no s'ha consensuat amb el sector". Els professionals asseguren que es basa en un estudi elaborat per Oceana i que, per tant, "és un estudi de part".

Repercussions econòmiques

Els pescadors s'oposen a la protecció d'aquesta zona marina de Cabrera perquè, diuen, aquest és el millor calador de les Illes, i que si l'ordre ministerial tiràs endavant es comprometria greument la presència de peix mallorquí en el mercat local.

"No s'ha previst l'impacte econòmic sobre els pescadors", assenyalà ahir el secretari de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, Toni Garau. "El 70% del peix mallorquí és de barques d'arrossegament, i sense arrossegament no hi haurà producte local al mercat", advertí.

Problemes de navegació

Garau veu també altres problemes extensius a la creació d'aquesta reserva, com ara "problemes de navegació a la zona".

Amb tot, els pescadors estan "oberts" a parlar sobre les altres dues reserves marines, situades a l'est de Formentera.

De moment, els pescadors pretenen aconseguir el suport del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, en la seva reivindicació i perquè intercedeixi davant Madrid.

stats