Més de 3.000 persones s'han beneficiat de la Renda Social durant el seu primer any d'implantació

750 dels titulars són parelles amb menors a càrrec o famílies monoparentals, parelles amb fills majors d'edat i altres tipus de nuclis de convivència amb o sense ingressos i 168 són persones soles perceptores d'una Pensió no Contributiva

Un any després que es començassin a tramitar les primeres sol·licituds per accedir a la Renda Social, aprovada al Parlament de les Illes Balears el 5 d'abril de l'any passat, un total de 3.393 persones s'han beneficiat d'aquesta prestació econòmica dirigida a cobrir les necessitats bàsiques dels ciutadans de les Illes Balears. En la primera fase d'implantació, la Renda Social s'adreçava a persones amb menors d'edat a càrrec i sense ingressos econòmics, però aquestes condicions s'ampliaren el mes de novembre passat, quan s'hi va incorporar com a nou beneficiari qualsevol tipus de nucli familiar amb pocs ingressos.

Des del mes de gener d'enguany, s'ha anat incorporant progressivament un nou perfil de beneficiari, el de persones soles perceptores d'una Pensió no Contributiva (PNC). Es tracta de persones majors de 65 anys i persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 65% sense recursos econòmics, un dels col·lectius econòmicament més vulnerables. D'aquesta manera la Renda Social aborda una de les borses de pobresa detectades a les Illes Balears, ja que complementa una pensió (PNC) que, de mitjana, és de 367 euros mensuals. Es calcula que d'aquí a finals d'any s'hi hagin incorporat, a mesura que ho sol·licitin, la totalitat de perceptors de Pensió no Contributiva a les Illes Balears, que són prop de 8.000 individus.

Actualment, hi ha un total de 918 persones titulars de la Renda Social, que es correspon amb 3.393 persones beneficiàries. 750 dels titulars són parelles amb menors a càrrec o famílies monoparentals, parelles amb fills majors d'edat i altres tipus de nuclis de convivència amb o sense ingressos i 168 són persones soles perceptores d'una Pensió no Contributiva.

La mitjana de membres que componen les famílies titulars és de 4,3 persones per nucli familiar i rep un import mitjà de 368 euros mensuals. Per altra banda, les persones soles perceptores de PNC reben un import mitjà de 108 euros mensuals. El 73% de les persones titulars de Renda Social són dones, mentre que el 23% són homes.

Per illes, Mallorca representa l'illa amb més titulars de Renda Social, amb un total de 845. A Menorca hi ha 43 titulars de la prestació, a Eivissa 30 i fins ara no se n'ha registrat cap titular a Formentera. El total de sol·licituds suspeses, desestimades o denegades és de 976.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF