Més espai per a entitats i accés al bosc de Bellver: són algunes de les propostes ciutadanes incorporades al Pla d'usos de Son Dureta

Les conselleres de Serveis Socials i de Salut han presentat el resultat final del procés de participació en el disseny del projecte de reconversió de l'antic complex hospitalari

La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, han presentat aquest dimarts a entitats i institucions el resultat final del procés de participació ciutadana en el disseny del nou pla d'usos de Son Dureta que es va posar en marxa el mes de febrer passat.

“Estam satisfets perquè no hi ha hagut una gran allau de propostes i, per tant, pensam que vàrem encertar amb el diagnòstic i amb les necessitats que s'havien expressat”, ha destacat Fina Santiago. En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que un total d'onze entitats, entre les quals hi havia associacions, col·legis professionals, partits polítics i l'Ajuntament de Palma, han presentat una trentena d'aportacions al projecte.

Els col·legis professionals, concretament el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes, de Fisioterapeutes i de Terapeutes Ocupacionals han aprofitat, segons ha explicat Santiago, per reivindicar la seva figura professional i espais per a la demència i per a activitats cognitives; l'Ajuntament de Palma ha demanat que el recinte inclogui l' accés al bosc de Bellver; les associacions de pacients han sol·licitat tenir més espai per poder tenir llocs comuns de feina com, per exemple, un gimnàs, i disponibilitat de pàrquing, i els partits polítics han proposat que hi hagi una hostatgeria per als familiars dels pacients ingressats.

Patricia Gómez, per la seva banda, ha explicat que han començat a treballar en la part tècnica (anàlisi de l'estat dels edificis i proposta d'enderrocament) i continuen negociant amb l'Estat per aconseguir els permisos necessaris. “Les negociacions sembla que van bé”, ha asseverat. Així mateix, Gómez ha recordat que el Consell de Govern va autoritzar el mes de maig l'inici del procediment de licitació del projecte d'enderrocament, però que no es podrà adjudicar fins que no es tingui l'autorització definitiva de la Tresoreria General de la Seguretat Social, que té la titularitat de l'antic complex hospitalari. “Ens agradaria, abans que acabàs la legislatura, poder començar les obres d'enderrocament”, ha conclòs Gómez.

Cal recordar que la nova proposta de Son Dureta tindrà un vessant sanitari i un de social i es convertirà en un espai d'atenció integral per a pacients amb malalties cròniques i per als seus cuidadors, com també per a l'atenció a la dependència i, en concret, de gent gran que necessita un recurs residencial amb atenció les 24 hores del dia.

Fases

La primera fase implica l'enderrocament de l'edifici de consultes externes, l'Hospital Maternoinfantil i l'immoble on hi havia la cuina i els vestidors. Això permetrà la construcció d'un nou edifici, previst a la segona fase. Aquesta primera fase inclou també la construcció d'un edifici de 8.000 m2 amb 120 places que es destinarà a una residència de gent gran en situació de dependència.

La segona fase inclou la construcció d'un edifici de nova planta de 36.000 m2 que disposarà d'un centre de cures especials amb 242 llits de llarga estada, el Centre Base de Valoració de la Discapacitat, una cafeteria, una cuina, servei de farmàcia, mortuori, servei d'admissió, servei de laboratori per a extraccions i serveis generals. Aquest nou edifici permetrà, a més, crear un espai obert per accedir al bosc de Bellver. En aquesta fase es preveu, així mateix, la remodelació de l'actual edifici de la gerència del 061.

Finalment, la tercera fase comprèn la reforma de l'edifici d'hospitalització, edifici semicircular de característiques singulars que té una superfície aproximada de 35.000 m2. Es fa comptes que albergui, entre d'altres coses, una planta perquè l'emprin les associacions, un centre d'ocupació de salut mental, un espai per a la Fundació Atenció a la Dependència,  un centre de rehabilitació, un hospital de dia, una unitat de demència i un espai per al Banc de Sang i Teixits.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF