MEDI AMBIENT
Balears 16/08/2013

La Mediterrània pren el pols a la seva contaminació

Acaba Charmex, el major projecte de recull de mostres atmosfèriques

Ara Balears
2 min
La Mediterrània pren el pols 
 A la seva contaminació

Palma.Charmex (Chemistry-Aerosol Mediterranean Experiment) és una campanya dirigida pel Centre Nacional francès d'Investigació Científica (CNRS) i la Comissaria d'energia atòmica i energies alternatives CEA amb la finalitat de determinar l'estat de la contaminació atmosfèrica a la Mediterrània. D'una importància sense precedents, aquesta campanya permetrà aconseguir la major recol·lecció de dades mai realitzada a la regió.

El Govern de les Illes va informar ahir que el Laboratori de l'Atmosfera de la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic ha participat aquest estiu en aquest projecte europeu, que estudia la interacció entre la contaminació atmosfèrica i el clima en diferents indrets de l'arc mediterrani. A les Illes Balears, aquest estudi s'ha dut a terme en dos indrets: a la zona militar del cap del Pinar, a Alcúdia, i a Menorca.

Concretament, el Laboratori de l'Atmosfera ha col·laborat en la campanya de mesura de la contaminació atmosfèrica que s'ha dut a terme a la zona militar del cap de Pinar durant les darreres setmanes de juliol i fins al 9 d'agost. La preservació ambiental d'aquest espai natural el converteixen en una ubicació idònia per poder estudiar els nivells de contaminació atmosfèrica de la Mediterrània occidental.

Els mesuraments que s'han dut a terme al cap del Pinar han disposat de l'estació mòbil del Laboratori de l'Atmosfera del Govern i d'altres instruments d'última generació per a la recerca d'aerosols que han permès mesurar els nivells de carboni negre en temps real, calcular el nombre de partícules i la seva distribució granulomètrica, mesurar els compostos orgànics volàtils que hi ha a l'aire, fer una caracterització química en línia dels aerosols atmosfèrics o identificar químicament les partícules individuals.

Aquests mesuratges han permès conèixer els valors actuals dels gasos contaminants com l'ozó troposfèric, els òxids de nitrogen i el diòxid de sofre, a més de la meteorologia de la zona.

Mesures a Menorca

Per altra banda, la campanya d'estudi de la contaminació atmosfèrica de la Mediterrània occidental també s'ha realitzat des de Menorca en els mesos de juny i juliol, on es llançaren globus sonda des de l'aeròdrom de Sant Lluís i es dugueren a terme mesures de teledetecció amb multiinstrumentació al cap d'en Font. En aquest cas, l'estudi s'ha coordinat des de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb col·laboració de l'Agència Espacial Francesa (CNES), la Universitat Paul Sabatier (UPS) de Tolosa, entre d'altres institucions.

El projecte realitzat aquest estiu, que també s'ha fet a Còrsega i Lampedusa (Itàlia), és d'un abast sense precedents a la Mediterrània occidental nord i aportarà una informació bàsica per entendre el perquè d'aquesta acumulació de contaminants a l'atmosfera i, a la vegada, serà clau a l'hora de desenvolupar i posar en marxa mesures de mitigació per prevenir els efectes perjudicials per a la salut.

stats