MENORCA

Medi Ambient i Ferreries debaten sobre el futur dels fangs contaminants de l'antiga depuradora

La nova instal·lació ha tingut un cost de 2,1 milions d'euros

El batle de Ferreries, Josep Carreres, s'ha mostrat satisfet per la nova depuradora que ja ha entrat en funcionament. Es tracta d'una demanda històrica i que incrementarà la capacitat de tractament d'aigües residuals fins a 438.000 metres cúbics a l'any. A més a més, la depuradora donarà servei a 7.300 ciutadans, més del doble que l'anterior instal·lació.

El cost econòmic ha estat de 2,1 milions d'euros. Carreres ressalta que és "una inversió que posa punt final a una problemàtica que s'arrossegava des de feia molts anys. Ara veiem com el servei millora i permet encarar el futur creixement del poble amb garanties".

De tota manera, el principal maldecap de les administracions és trobar una solució per eliminar les tones de fangs contaminants de l'antiga depuradora. Es tracta d'unes 8.700 tones amb metalls pesants.

La Conselleria de Medi Ambient té dues opcions damunt la taula: enviar-los a la Península o construir un 'sarcòfag'. El Govern ha d'analitzar el cost que suposa cada opció i no s'ha fixat una data límit per eliminar-los.

En aquest sentit, el batle de Ferreries diu que "hi ha una tercera via que s'ha traslladat a l'Executiu, fruit de la reunió de l' Agenda Local 21. Aquesta implicaria apostar per una vegetació que absorbís els materials. A priori, una alternativa més sostenible i menys costosa".

Les tones de fangs contaminants s'han acumulat amb el pas dels anys en una depuradora que ha quedat obsoleta. Les fàbriques del poble, que fins fa molt poc temps expulsaven els residus a la xarxa de clavegueram general, haurien encapçalat, perquè tampoc no hi havia cap altra solució, el vessament incontrolat de residus.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF