TRIBUNALS

Matas pretén evitar complir 9 mesos de presó pagant una multa

L'Audiència dóna 5 dies al periodista dels discursos de l'expresident per entrar al centre penitenciari

Quan el Tribunal Suprem va estimar parcialment, el mes de juliol passat, el recurs de cassació plantejat per Jaume Matas contra la sentència de l'Audiència de Palma que el condemnava a 5 anys i 3 mesos de presó i en va rebaixar la condemna a 9 mesos i multa de 6.000 euros com a autor d'un delicte de tràfic d'influències, l'expresident es va sentir victoriós perquè, en ser la pena inferior a dos anys, podia esquivar la presó.

Ara bé, les coses no són automàtiques i Matas haurà d'esperar l'opinió del ministeri fiscal i les altres parts personades -i un posterior pronunciament de l'Audiència- per saber si pot evitar l'ingrés a la presó pel primer cas que l'ha duit al banquet dels acusats. Matas està investigat en prop d'una vintena de causes més.

La defensa de Jaume Matas ha demanat a l'Audiència, en la fase d'execució de la sentència, que se substitueixi la pena de 9 mesos acordada pel Tribunal Suprem per una multa de 6.000 euros. Abans de resoldre, l'Audiència vol saber el parer de la resta de parts personades en el cas, el qual va jutjar l'afavoriment de Matas al periodista Antonio Alemany, l'home que escrivia els discursos a l'expresident i que va rebre irregularment una considerable subvenció del Govern per a la seva agència de notícies.

Mentre que Matas disposa d'uns dies encara per saber si l'Audiència accepta o no la permuta de la pena de presó per una multa, a Antonio Alemany les coses se li varen complicar ahir de bon de veres. L'Audiència, en la mateixa interlocutòria, en va ordenar l'ingrés a la presó en cinc dies.

L'Audiència adverteix en la seva resolució que, tot i que es pot interposar recurs de súplica contra la resolució que decreta la fermesa de la sentència i imposa determinades mesures en execució, els recursos "no suspenen ni la immediata execució del que s'ha acordat ni l'ingrés a la presó del penat", en aquest cas, Antonio Alemany.

Per això, el tribunal diu a Alemany que en cinc dies (a partir de la notificació) ha d'ingressar voluntàriament a la presó i se li adverteix que si no ho fa "es procedirà a la seva recerca, detenció i ingrés a la presó per part de les forces i cossos de seguretat de l'Estat". El Suprem ha imposat una pena de dos anys i tres mesos i una inhabilitació absoluta de quatre anys i set mesos a Alemany per delictes de prevaricació administrativa, malversació i falsetat en document mercantil.

En la seva resolució, l'Audiència, si bé pren en consideració la petició de Jaume Matas de permuta de la pena de presó per una multa, ordena també que de manera immediata l'expresident aboni la multa de 6.000 euros que ja recollia la sentència del Suprem pel delicte de tràfic d'influències. En cas que no pagui, serà constret i, si és insolvent, haurà de complir la responsabilitat personal subsidiària.

Tràfic d'influències

La sentència del Tribunal Suprem que ara s'executa va rebaixar substanciament les penes imposades a Matas i Alemany per l'Audiència.

El Suprem descartà que haguessin comès delictes pel fet que, mitjançant un concurs que es va adjudicar a Nimbus, Alemany cobràs els discursos que feia per a Matas. Tot i que acceptàs que tot fou una maniobra perquè Alemany pogués cobrar burlant la llei d'incompatibilitats, el Suprem digué que les feines s'havien fet i que si Nimbus llavors pagava a Alemany era un acord entre particulars.

El que sí que va considerar delictiu el Suprem fou que Matas, aprofitant la seva superioritat jeràrquica, forçàs que es concedís una subvenció de 449.734 euros a Alemany per a la seva agència de notícies.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF