Publicitat
Publicitat

L'EXPRESIDENT, A PROP DE LA PRESÓ

Matas pot anar 'preparant el bolic'

El ministre de Justícia afirma que no veu motius per atorgar l'indult que ha demanat l'expresident balear

Molt se li estan complicant les coses a l'expresident Jaume Matas; tant, que ja hauria d'anar 'preparant el bolic', perquè es podria accelerar la seva entrada a la presó. Convé que estigui preparat per creuar la porta del centre penitenciari. Per si es dóna el cas.

L'estratègia de Matas per esquivar la presó, que preveia demanar primer la suspensió de la condemna a 9 mesos que li fou imposada i, en cas de resposta negativa de l'Audiència -com així va ser-, plantejar l'indult i tornar a instar la suspensió fins a la resolució de l'indult, pot dur-lo ràpidament pel camí que volia evitar: cap a la presó.

Tot i que la decisió sobre si s'hi suspèn o no l'ingrés a l'espera de la resposta a l'indult la té l'Audiència (i la farà pública en breu), l'anunci ahir del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en el sentit que "a priori" no hi ha motius per indultar Matas, no és cap bon vaticini per a l'expresident.

Contra la corrupció

Tampoc no ho són les conclusions de les XXIII Jornades de jutges degans duites a terme a Sevilla que, entre d'altres qüestions, demanen expressament -entre les mesures per lluitar contra la corrupció- que en aquests casos no s'atorgui mai la suspensió de la condemna. Just el contrari del que pretén Matas.

Totes aquestes notícies es coneguren ahir i, per tant, el fet que la doctrina de l'Audiència sigui la d'atorgar, habitualment, la supensió en casos de penes inferiors a tres anys si es demana un indult, es pot torçar per a Matas. O el que pot passar, també, és que Matas vegi el seu indult resolt amb una rapidesa amb la qual no comptava. Així, si no canvia el parer anunciat ahir pel ministre, l'entrada a la presó de Matas podria ser ràpida i deixaria sense efecte el seu pla B de petició d'indult com a maniobra dilatòria.

El ministre de Justícia digué ahir que "a priori no s'observen les raons d'equitat, interès públic i justícia" que s'exigeixen per condecir l'indult que ha demanat Jaume Matas, segons informà l'agència Efe.

Gallardón degué deixar Matas gelat amb aquesta contundent afirmació. Després d'escoltar Ruiz-Gallardón, poca esperança pot mantenir Matas d'obtenir una resolució favorable de l'executiu que presideix Mariano Rajoy, amb qui fou company de govern quan ambdós eren ministres de José María Aznar.

Mai per tràfic d'infuències

Ruiz-Gallardón no es limità a dir que a priori no hi veu raons per a l'indult, sinó que aprofundí en el tema, perquè Matas se'n vagi fent a la idea i no li quedin dubtes. "En aquest cas concret, se sol·licita l'indult per un delicte de tràfic d'influències" i aquest govern "mai no ha concedit un indult per un delicte de tràfic d'influències i a priori pareix difícil apreciar-hi les raons d'equitat, interès públic o justícia".

Segons Gallardón, dels 178 indults que s'han concedit enguany, just un s'ha donat per un delicte relacionat amb l'administració de justícia, i no ha estat un de tràfic d'influències, que és el delicte pel qual el Tribunal Suprem ha condemnat Matas per afavorir l'atorgament de subvencions al periodista que li escrivia els discursos, Antonio Alemany.

El ministre apuntà que únicament es concedeixen un 7% dels indults i que el 96% tenien informes favorables o bé del ministeri fiscal o de la sala sentenciadora.

Insistí Gallardón que en un delicte de tràfic d'influències, inclòs el de Matas, no hi veu motiu d'indult, si bé matisà que "lògicament la decisió definitiva l'adoptarà el govern una vegada que conegui els informes de la sala i del fiscal, com no pot ser d'altra manera".

La diputada d'UPyD que havia plantejat la pregunta al ministre, Irene Lozano, qualificà Matas de "gran corrupte" i afegí que l'expresident balear no s'ha penedit del delicte comès, fet que demostra "que no és conscient de la gravetat del mal que ha fet a la societat espanyola". La diputada digué fins i tot que "per a la societat espanyola seria un moment de rescabalament del qual vertaderament estam necessitats veure entrar algun dels grans corruptes a la presó".

Tal vegada la diputada hauria d'haver-se interessat per alguns dels interns de la presó de Palma que, segons les sentències, han comès delictes de corrupció. Clar que no foren ministres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF