Publicitat
Publicitat

CORRUPCIÓ

Matas activa el pla B per no ser empresonat

L'Audiència insisteix que l'expresident ha de complir la pena de 9 mesos de presó

Per segona vegada, l'Audiència de Palma ha resolt que l'expresident Jaume Matas ha d'entrar a la presó per complir una pena de nou mesos com a autor d'un delicte de tràfic d'influències. La decisió és aquesta però, com deia el guió no escrit d'aquesta història, l'efectivitat de la resolució queda, de moment, enlaire perquè la defensa de Matas ja ha activat el pla B que tenia preparat: la petició d'un indult.

De moment, que ningú no es preocupi a la presó per cercar quin pres ha de ser qui acompanyi Matas en els seus primers dies al centre penitenciari, tot i que del seu perfil ja n'hi ha un bon grapat: excompanys de pactes de govern que seria massa llarg anomenar aquí.

De manera immediata, la defensa de Matas demanarà a l'Audiència que suspengui l'execució de la resolució (i, per tant, l'ingrés a la presó) mentre es resol, per part del govern de Mariano Rajoy, la petició d'indult ja formulada per Matas.

Sol ser criteri de l'Audiència acceptar la suspensió quan es planteja l'indult en casos de penes inferiors a tres anys. De fet, ho ha acceptat en el cas d'Antonio Alemany, el periodista que escrivia els discursos a Matas i a qui l'expresident va procurar que es beneficiàs amb subvencions públiques, motiu que ha provocat la condemna que, segons l'Audiència, ha de dur Matas necessàriament a la presó.

Ara bé, com s'encarrega d'advertir i repetir el tribunal en la seva interlocutòria, el benefici de la suspensió de la condemna és una facultat (no una obligació) que té el tribunal en atenció a les circumstàncies de cada cas. Per tant, res és segur.

De moment, el tribunal de la secció primera de l'Audiència ha tingut poques apreciacions favorables a Matas. Més aviat al contrari.

I és que la interlocutòria dictada ahir, que desestima el recurs de súplica de Matas contra la seva entrada a la presó, torna a ser una autèntica bufetada a l'expresident i una reiteració de la necessitat que els tribunals de justícia siguin ferms contra la corrupció i facin complir les penes imposades als corruptes com a única manera de retornar als ciutadans la confiança que aquests els han sostret. I també és l'única manera de dissuadir futurs comportaments corruptes en l'exercici de la funció pública.

Per què Matas és "perillós"?

Un dels motius pels quals es pot denegar la suspensió de l'execució d'una condemna (com ha fet el tribunal) és la perillositat del penat. I l'Audiència troba que en Matas es dóna perillositat no tant perquè pugui tornar a delinquir (perquè ja no té cap càrrec públic) com per l'entitat dels fets, les seves circumstàncies personals i conducta.

Quant a la seva situació personal, el tribunal destaca que, a més de les causes obertes (Palma Arena, Nóos, Over Marketing, Òpera... cita el tribunal), ara ja pesa sobre Matas el veredicte de culpabilitat per un delicte de suborn dictat la setmana passada pel jurat popular, fet que objectivitza, segons les magistrades, "una major versemblança de projecció delictiva" en Matas.

Dit això, consideren que "és inassumible per la societat" que qui era president cometi un delicte de tràfic d'influències, ja que pel càrrec que tenia s'havia d'exigir a Matas la major objectivitat i imparcialitat.

Segons el tribunal, ens trobam davant un comportament de "gravetat palmària" en l'àmbit de la funció pública, "que perverteix tots els valors constitucionals i legals de l'activitat que desenvolupava". L'Audiència retreu durament a Matas que, "en lloc de servir els ciutadans i els interessos generals", utilitzàs la seva funcioó "per cometre el delicte". "No es poden tolerar" -diu el tribunal- "comportaments que en comptes de servir amb objectivitat els interessos generals serveixen únicament el seu mesquí interès privat, propi o de tercers".

Així mateix, l'Audiència descarta que Matas s'hagi penedit o reparat el mal causat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF