Balears 16/11/2017

Martí March: “Per alguns, adoctrinament només té una paraula: català”

El conseller d'Educació creu que perilla el Pacte educatiu a l'Estat davant l'ofensiva de PP i C's

Martí Gelabert
2 min
El conseller d'Educació, Martí March, donant explicacions al Parlament.

PalmaEl problema educatiu de les Illes Balears no és l'adoctrinament. Així ho ha expressat el conseller d'Educació, Martí March, qui ha insistit que “preocupa molt la deriva d'alguns dirigents polítics i socials” sobre els dubtes que sembren damunt de la comunitat educativa. “Vam sofrir quatre anys de crispació. No voldríem tornar-hi”, ha subratllat el conseller.

March s'ha mostrat contundent: “Per alguns, adoctrinament només té una paraula: català”. En aquesta línia ha titllat d'”irresponsable” i “oportunista” l'ofensiva de Ciutadans i el Partit Popular contra la comunitat educativa. El conseller, a més, ha explicat que el Govern no ha rebut cap denúncia sobre adoctrinament als centres. Fins i tot, s'han elaborat informes des d'Inspecció Educativa -en què no s'han trobat casos d'adoctrinament- als centres on determinats mitjans han posat el focus i acusat d'adoctrinar els alumnes.

“Tenim pau lingüística. Alguns s'entesten que hi hagi problemes de català. Cal dir-ho clarament”, ha continuat March, qui ha acusat determinats sectors de “manipular” la realitat que es viu als centres. “Només es denuncia un tipus d'adoctrinament: a Catalunya, les Illes i el País Valencià; és curiós”, ha lamentat el conseller. També ha recordat que des del Govern es vol que els estudiants surtin del sistema escolar amb coneixements i competències comunicatives en català, castellà i llengua estrangera: “No volem estudiants monolingües”.

El pacte educatiu a l'Estat, en perill

Força negatiu s'ha mostrat March preguntat sobre si veu possibilitats reals de dur endavant el pacte educatiu que es vol projectar al conjunt de l'Estat. Ha reconegut que “no és el moment més adequat” per fer el pacte i que “el clima de confiança i crispació no són bons elements per dir que el pacte és possible”.

En aquesta línia, March ha confiat que no s'arribi a una situació negativa per a les Illes, ja que “tot té una lectura territorial”. Ha recalcat que “sense confiança, els pactes no són possibles”, i ha recordat que ara hi ha una llei educativa, la LOMQE, amb molt poc consens. És més, ha apuntat que en el cas que s'arribi a establir un pacte educatiu, aquesta no canviaria fins, almenys, dos anys.

L'horitzó no sembla gaire clar de moment. El conseller ha demanat esperar a les eleccions catalanes del 21 de desembre per veure si tot es tranquil·litza “per entrar a una dinàmica de reflexió serena”. March ha advertit que l'educació “no pot ser una arma carregada de politització”. “Em sembla lamentable que s'usi el conflicte de Catalunya per treure rèdits polítics”, ha exposat March.

Tampoc no hi ajuda que el president espanyol, Mariano Rajoy, vulgui dur a la comissió d'educació del Congrés aquesta determinada preocupació, ja que interferiria en l'assoliment d'un pacte educatiu. “No som optimista. Haurem d'esperar per veure si aquesta crispació comença a tranquil·litzar-se”, ha sentenciat.

stats