Balears 07/12/2013

6 entrevistes a 6 joves illencs que marxaren a l'estranger

Entrevistem Cristina Marí, Ona Borràs, Xavier Peña, Magda Riutort, Maria Antònia Company i Neus Puigròs

Ara Balears
5 min
Parla d'aprendre no sols un ofici, sinó d'aprendre a mirar el món.   Xavier parlava anglès quan arribà a Suïssa. Ara ja domina el francès.  Aquesta jove ha creat una editorial i una consultoria.  Aquesta manacorina viu a Irlanda, on partí per fer d'au-pair.   Borràs és part d'una companyia que produeix microteatre.  Magda Riutort compatibilitza la universitat i el tennis.

CRISTINA MARÍ:"Donar testimoni de la construcció d'un país és un privilegi"

On ets i per què partires?

Vaig triar anar d'Erasmus a Romania per un impuls i, quan vaig acabar la carrera, en lloc de gastar-me 3.000 euros en un màster a Madrid o Barcelona vaig decidir fer un viatge pels Balcans. Vaig veure tantes coses i vaig conèixer tanta gent que vaig adonar-me que encara havia d'aprendre molt d'abans d'especialitzar-me en res.

Què fas a Kosovo?

Vaig trobar una oferta de feina a la revista Kosovo 2.0 , vaig enviar-hi el currículum i, després d'una entrevista via Skype, el setembre de 2012 vaig saber que havia estat l'escollida. Fa 14 mesos que treballa a Kosovo i amb gens de ganes de tornar. El panorama de l'ofici periodístic a Espanya no és gens engrescador. Kosovo com a estat té cinc anys i mig de vida, és un país que s'està formant, hi ha moltes ganes de llibertat, de construir coses, però també hi ha moltes inèrcies que et lliguen al passat. Tenc l'oportunitat de donar testimoni de la construcció d'un país, i som una privilegiada.

Com t'informes?

M'indigna i m'entristeixen les notícies que m'arriben, ja sigui de les Balears com d'Espanya. La nova llei de seguretat que prepara el Ministeri d'Interior és un retrocés de les llibertats civils gravíssim.

XAVIER PEÑA: "Crec que Mallorca té un gran potencial desaprofitat"

On estàs?

Visc a Lausana, a Suïssa, des de l'any 2006, quan vaig venir gràcies a una beca Erasmus per fer el projecte de final de carrera. Un cop acabats els estudis, vaig poder quedar una temporada més a la Universitat i finalment vaig acabar quedant a Suïssa.

Quina és la teva situació?

La meva entrada en el món laboral va coincidir amb l'inici de la crisi econòmica, i com que tot d'una vaig poder trobar feina a Suïssa, ja ni em vaig plantejar de tornar a Mallorca. Des de fa quatre anys faig feina en una empresa relacionada amb els recursos hídrics i l'energia. Aquí tenc unes condicions laborals molt bones en comparació amb les d'Espanya, les quals em permeten de tenir temps per poder viatjar, per exemple.

Com veus la situació a Mallorca?

Crec que la nostra illa té un gran potencial i que aquest està actualment molt desaprofitat per diverses raons. Pens que el principal repte és aconseguir aprofitar aquest potencial per tal de sortir de la situació actual. Per exemple: el paisatge, que és el major recurs natural que tenim i que les darreres dècades ha estat amenaçat constantment d'una manera o altra. Crec que, si pretenem avançar com a societat, estam obligats a obrir els ulls en aquests aspectes i molts altres.

MARIA ANTÒNIA COMPANY: "La Xina és un lloc amb un motor d'estímul continu"

Què fas a la Xina?

Impartesc classes de castellà a la Universitat de Llengües de Beijing, dos cops per setmana vaig a un institut públic a ensenyar castellà. Però en realitat el que em té més enfeinada és l'empresa que vaig constituir el juliol, amb seu a Espanya. Es tracta d'una editorial, ISLAHAIDAO, un projecte amb moltes possibilitats. D'altra banda, i per poder realitzar el projecte editorial econòmicament, hem construït una consultoria estratègica especialitzada en Xina, LONG.

Com és el teu dia a dia?

La meva vida personal supòs que és molt diferent de la que podria dur a Madrid, Nova York, Berlín o Palma. Això és el cor d'Àsia i és difícil de dissimular. És un món completament diferent, ple de curiositats pels que no hem nascut per aquí, i també ple de desil·lusions i desenganys, com un yin yang perfecte que tot ho omple, les coses bones i les dolentes.

Penses a tornar?

Per a joves una mica atrevits, aquest és un lloc amb un motor d'estímul continu, una societat molt jove que es reinventa en uns intervals de temps vertiginosos per a una mediterrània de pi de Formentor i vetllades a la fresca a la badia de Pollença. Així que estic contenta, i diguem que ara mateix som on vull ser.

Per què partires?

Vaig partir perquè volia millorar el meu nivell d'anglès i viure l'experiència d'estar fora una temporada i, així mateix, poder ampliar una mica el meu curículum per si un dia puc tornar a Mallorca. La situació econòmica hi va influir una mica. Jo feia feina de temporada d'estiu i quan va arribar l'hivern hi havia poca cosa a fer.

NEUS PUIGRÒS: ""Quan tens un bon nivell d'anglès, no és difícil trobar feina"

Què fas a Irlanda?

Vaig partir a Irlanda amb un programa d'au-pair per sis mesos. Així vaig poder fer una "immersió cultural" al país, vivint amb una família irlandesa i fent feina per a ells. Les condicions no són extraordinàries, però és una manera ràpida i econòmica de viure en un altre lloc i aprendre'n l'idioma. Després de sis mesos, vaig decidir quedar un parell de mesos més per acabar de perfeccionar l'idioma, i finalment la mateixa família em va oferir feina. Ara continuu cuidant els fills de la família, però ja no hi visc. Estic vivint l'experiència d'una altra manera.

Penses tornar?

Sí, ho tenc molt clar, però de moment no sé quan. Aquí m'hi trob bé i quan tens un bon nivell en l'idioma no és del tot complicat trobar feina. No descart cercar una feina que m'aporti experiència dins el meu àmbit acadèmic per si puc tornar.

ONA BORRÀS: "Vaig pensar que el millor que podia fer era partir"

Per què te n'anares?

Quan vaig decidir partir cap a Nova York estava estudiant art dramàtic a l'ESADIB; encara em quedaven dos anys per acabar la carrera, però després de parlar-ho a casa vaig pensar que en aquell moment el millor que podia fer era partir. Ara fa una mica més d'un any que hi estic.

Què fas a Nova York?

Estic estudiant art dramàtic a The Barrow Group School, som part de la companyia Project Theather, que es dedica a produir microteatre, i aprofit per perfecionar el meu anglès. Supòs que vaig partir en aquell moment perquè en vaig tenir l'oportunitat, i les circumstàncies van ajudar que no m'ho hagués de pensar gaire.

Segueixes el que passa a Mallorca?

Estic ben informada del que passa a les Balears. La família i els amics m'expliquen allò que va passant. Ara és molt fàcil seguir l'actualitat encara que siguis lluny de casa. Tenc el costum d'informar-me a través de l'ARA Balears, ja sigui visitant-ne la web o a través de les publicacions a Facebook o Twitter. He pogut seguir amb detall el desenvolupament de la vaga dels docents de les Balears, per exemple.

MAGDA RIUTORT:"Vaig anar a viure a Florida per dedicar-me al tennis"

On i per què te n'anares?

Visc a Florida, als Estats Units. Vaig venir per primera vegada l'any 2010, però no em vaig decidir a venir-hi a viure fins a l'any següent, el 2011.

Per què te'n vares anar?

Pel tennis. Vaig partir perquè aquí hi tenc moltes més possibilitats i oportunitats.

Mantens el contacte amb Mallorca?

Sí, aquí hi tenc tota la família i els amics.

Com ho fas?

Vénc a Mallorca dues vegades a l'any i, mitjançant les noves tecnologies, puc manterir contacte amb amics cada dia.

T'arriba informació del que passa a Mallorca?

Sí!

De quina manera?

A vegades mir les notícies per internet i, com que mantenc contacte diari amb els meus, també m'informen del que passa, ja sigui mitjançant l'Skype o les xarxes socials, com ara Facebook.

stats