CELEBRACIÓ
Balears 03/09/2016

Maó, a punt per viure les festes de la Mare de Déu de Gràcia

La capital de Menorca s’engalana per acomiadar en certa manera l’estiu

Ivan Martín
2 min
‘JALEOS’ I EL PREGÓ
 Els preparatius a casa, els nervis previs i els consells de tots els que han participat en una colcada figuren en l’ordre del dia del caixer batle, que enguany s’estrena. A més, la pregonera del 2016 serà la nedadora olímpica Ona Carbonell.

MaóMaó afronta la seva setmana gran amb la celebració de les festes de la Mare de Déu de Gràcia. Unes festes que a Menorca posen pràcticament el punt final a un estiu intens i en el qual els cavalls han estat els autèntics protagonistes en totes les festes patronals. Però Maó estrena aquest any caixer batle. Després de la participació, l’any passat, de Jordi Tutzó, l’actual regidor de festes, Hèctor Pons, representarà l’Ajuntament en la comitiva. Precisament, Pons considera que “s’ha fet una gran feina, amb un programa molt complet i variat, en el qual tothom trobarà activitats d’interès. Les festes destacaran per la normalitat, sempre amb concerts i alguna activitat destacada, però amb el clar objectiu d’aconseguir que mantinguin la seva identitat i el protagonisme del protocol dels dies centrals”.

D’altra banda, Hèctor Pons rebutja rivalitzar amb Ciutadella i té clar que “no existeix aquesta competència, en absolut. No crec que hi hagi existit mai. Els maonesos vivim el nostre Sant Joan de manera popular i, qui vol, comparteix amb els ciutadellencs la seva festa, que és molt gran, com la nostra. Ens sentim ben rebuts a Ciutadella i acollim de bon gust els ciutadellencs que ens visiten, que no són pocs. No competim. Cada festa té la seva identitat. Les festes són de tothom”. Ser caixer batle és únic. És entrar a la història de les festes.

Els preparatius a casa, els nervis previs i els consells de tots aquells que han participat en una colcada figuren a l’ordre del dia. Hèctor admet que “la responsabilitat hi és. La feina del caixer batle i de la junta de caixers comença molt abans de les festes. En el nostre cas, ens hem anat trobant tot l’hivern per resoldre’n aspectes concrets i també per fer propostes de millora dels protocols, donat el procés de revisió que ha tingut lloc aquest any. La responsabilitat és compartida amb la junta de caixers, però la darrera paraula, a l’hora de prendre decisions, especialment durant les festes, és del caixer batle, que n’ha de resoldre els imprevistos i les situacions concretes. La relació amb els caixers és molt satisfactòria. La seva feina és imprescindible per mantenir viu el sentit i la identitat d’aquesta festa centenària”.

Però al darrere de les festes de la Mare de Déu de Gràcia hi ha molta feina. El regidor de festes a Maó l’entén com “una passió per la festa. El programa ocupa ben bé dues setmanes carregades d’activitats. Moltes d’elles són promogudes per entitats, clubs, etcètera, fet que demostra l’important caràcter social de les festes a Maó. La festa no és una única essència; és la suma de moltes visions, formes de viure-la i d’entendre-la que permeten que tothom la senti seva. Per part de l’Ajuntament, la feina de coordinació entre els serveis és imprescindible. Policia, Creu Roja, Protecció Civil, brigada d’obres, neteja, servei de Cultura i d’Alcaldia... tot ha d’estar coordinat perquè el volum d’activitats i de feina és molt important”. Pel que fa al fet de pujar, per primer cop en unes festes, damunt del cavall, Hèctor Pons assegura que “l’animal fa respecte, no por. Després d’entrenar tants mesos, l’arribes a estimar i a conèixer molt bé. És el meu aliat en aquestes festes”.

stats