Publicitat
Publicitat

Manos Limpias demana al jutge que imputi la infanta Cristina

El fiscal en cap de les Balears manté que no hi ha motius per fer-ho i desmenteix cap mena de pressió al fiscal del cas

El col·lectiu ultra Manos Limpias, personat com a acusació popular en el cas Nóos, ha lliurat aquest matí al jutge José Castro un escrit en què reclama que citi com a imputada la infanta Cristina de Borbó. És l'única part personada en el cas que, fins ara, ha respost el jutge. Cal recordar que dilluns Castro va demanar a les parts la seva "hipotètica opinió" sobre una citació com a imputada de la filla del rei d'Espanya.

Segons ha pogut saber l'ARA Balears, el fiscal Pedro Horrach no té previst pronunciar-se sobre la citació de la infanta perquè ja ho va fer abans que el jutge ho demanàs, oposant-s'hi, i ho dóna per fet. El termini perquè les parts hi diguin la seva, de tota manera, no s'acaba fins mitjan setmana vinent. El fiscal en cap de les Illes Balears, Tomeu Barceló, per part seva, ha negat que Horrach hagués patit cap mena de pressió política i ha afirmat que Horrach està "absolutament convençut" que la imputació "no és procedent" i que això ha estat "una decisió personal i seva".

A més, després de rebre els escrits dels advocats defensors i de Manos Limpias, el jutge haurà de fer un escrit argumentant la seva decisió. Fonts judicials esperen que la decisió final sobre la imputació de la infanta sigui després del 6 de gener, passat Reis.

La defensa del fiscal

Efiscal del cas, Pedro Horrach, ja va fer arribar al jutge el seu parer de manera preventiva abans d'hora: dia 14 del mes passat va lliurar un escrit al jutge en el qual es tornava a oposar, preventivament, a una nova citació com a imputada de la infanta Cristina de Borbó. Horrach considera que no hi ha proves ni indicis de delicte en l'actuació de la infanta, la dona d'Iñaki Urdangarin, el màxim responsable de l'Institut Nóos amb Diego Torres. A través d'aquesta fundació -a la direcció de la qual hi havia Cristina de Borbó i el secretari de les infantes, Carlos García Revenga-, Urdangarin i Torres haurien desviat devers quatre milions de les institucions balears i valencianes.

"La impossibilitat de concretar respecte de Cristina de Borbó uns fets amb una mínima aparença delictiva [...] continua vigent a dia d'avui", assegurava el fiscal Pedro Horrach per justificar la seva segona negativa a qualsevol mena d'imputació de la filla del rei d'Espanya en el cas Nóos. En l'escrit de trenta pàgines que va lliurar al jutge, insistia una vegada i una altra en la "inexistència d'indicis incriminatoris" contra la dona d'Iñaki Urdangarin, la "impossibilitat de concretar fets a imputar" i tota mena d'expressions semblants.

El fiscal va presentar aquest escrit preventiu perquè preveu, com la majoria dels qui tenen coneixement del cas, que el jutge pretén imputar la filla del rei d'Espanya una altra vegada, després que l'Audiència de Palma, arran d'un recurs fet per Horrach, desactivàs la primera citació de Cristina de Borbó dictada pel jutge del cas Nóos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF